Globalisering en taal

Eldad Kisch

vrijdag 2 mei 2014

Pas las ik een boek over globalisering en de invloed daarvan op taal. Die taal is natuurlijk Engels, de onbetwiste wereldtaal. Ik verwachtte iets heel moeizaams, maar nee! Een heel hoofdstuk ging over bedrog op internet. Jullie krijgen dit soort mailtjes allemaal dagelijks. Het filter haalt ze er meestal niet uit. Je weet wel: ‘U heeft de grote prijs van de Nationale Loterij gewonnen’ of ‘vanwege de dictatuur in mijn land kan ik mijn erfenis van enkele miljoenen ponden alleen met uw hulp los krijgen’ en nog andere ongeloofwaardige verhalen. De teneur van het boek was dat deze pogingen tot bedrog in stuntelig Engels zijn geschreven, terwijl de schrijver voorgeeft een bankdirecteur, notaris of geslaagd zakenman te zijn. Desondanks, hoewel dit alles zo duidelijk herkenbaar is, stinken er elke keer weer honderden simpele zielen in. Het idee is eenvoudig: om de miljoenen binnen te harken, moeten er eerst belastingen, advocaten- en notariskosten, smeergeld, noem maar op, betaald worden. Dat loopt fors in de papieren. Je krijgt meteen het rekeningnummer erbij. Als je zo dom bent om dat te doen, dan verdwijnen het email-adres en het rekeningnummer, om soms met dezelfde naam weer elders op te duiken.

Een mooi geval liep zogenaamd via een Nederlandse advocaat, die zich aankondigde als: Barrister. Roy Hans (Royal Advocaten Kantor). Dit alles in hoofdletters. Let op de vreemde naam, het koninklijke predicaat van het raar gespelde kantor, zelfs barrister is vreemd. Het mailadres is niet in Nederland. Specifiek zogenaamd uit Nederland afkomstig was ene Jan Van Klein (juist een nogal ongebruikelijke naam), terwijl iemand anders op het lumineuze idee kwam om zich Anton Geesink te noemen (weer iets te veel van het goede).
Het merendeel van dit moois komt uit Nigeria, meteen gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Nederland. Andere Afrikaanse landen doen flink mee. De Engelsen en Nederlanders specialiseren zich in loterijwinsten.

Het is niet mijn bedoeling om in deze column specifiek uit te weiden over spelling in het Engels, maar de gemaakte fouten in taal, punctuatie en hoofdletters komen steeds weer terug in een vrij typisch patroon. Kijk maar in je eigen mail. De auteurs proberen een gezwollen, administratieve taal te gebruiken maar hebben duidelijk het Engels niet als moedertaal. Hun kennis van internet is een stuk beter. De meeste email-adressen zijn niet te traceren, of je komt terecht bij een winkel die al failliet is maar vergat zijn adres op te zeggen. Heel doortrapt. De telefoonnummers zijn wel in het land van herkomst van deze boffers, maar geven geen gehoor, of zijn niet aangesloten. Conclusie: trap er niet in!

En als toegift, na al dit bedrog, een zaak van vertrouwen. Firma's die een ampersand (dat is het veelgebruikte &-teken) in hun naam voeren, genieten het vertrouwen van het publiek. Als die families al zo lang zonder ruzie samengaan, dan zal het wel goed zitten. Zo hebben we Peek & Cloppenburg (nog intiemer P&C) en de broers C & A Brenninkmeijer (C&A). Of Van Gend & Loos, nu opgeslokt door DHL. Simon Loos is niet de boze zoon van die eerdere Loos, maar is al in 1938 voor zichzelf begonnen.

8 + 4 = ?
Weet niet hoe ik je anders kan bereiken: heb net de film:"Omslag" gezien. Ken Hajo en Anneke heel goed. Wist ook van jullie werk! Het is een heel ontroerende film - prachtige beelden met een overweldigende inhoud.... Maar de film maakte me ook treurig. Begin 70er jaren was ik voor het eerst in Israel. Ik was zo emotioneel - had het gevoel thuis te komen. Nu kom ik er niet. Ik kan er niet tegen al dat wat er daar gebeurt. Als ik kom - dan ga ik mee olijven plukken! Nu help ik SIVMO en EAJG. heel hartelijke groet, Isabel Schnabel
Beste Isabel. Wat een mooie reactie. Blijf doorgaan je stem te laten horen. Ook het plukken van olijven is een daad. Met ons allen komt er misschien toch nog eens schot in de zaak.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.