De brug

Renée Citroen

zondag 8 oktober 2017

Soms is het zó eenvoudig. Een gemeente heeft een rabbijn nodig voor de Hoge Feestdagen. De vaste rabbijn kent er een uit Jeruzalem. Die wil wel komen.

Hij komt. Een vriendelijke, wat oudere man die mij de hand schudt als ik aan hem wordt voorgesteld door de chazzaniet.

De dienst begint. De rabbijn stelt zich voor. Hij komt uit Amerika, maar woont al lang in Israël. Hij noemt zichzelf ultra-, ultra-, ultra-orthodox. Wow, en zo’n rabbijn komt bij de progressieve gemeente Beit Ha’Chidush? Waar mannen en vrouwen samen zitten, waar hij moet samenwerken met een vrouwelijke chazzan?

Dat doet hij. Hij zegt dat hij een brug wil slaan tussen Joodse gemeenten, tussen allerlei verschillende soorten Joden. Dat doet hij. Hij leidt de dienst met die typisch Amerikaanse losheid en zorgt voor een gevoel van verbondenheid en ontspannenheid. Van zijn droosjes weet ik niet veel meer, maar het ging over samenzijn en wat ons bindt. Daar moeten we naar kijken, niet naar onze verschillen.

Na afloop bij het aanbijten bedankte de rabbijn óns, hij had het boven verwachting mooi gevonden. Ik weet niet wat hij zich had voorgesteld van deze Amsterdamse gemeente, een duister hol vol seks, drugs en rock & roll? Maar we waren “one big family”, vond hij.

Deze rabbijn ging de brug over en was blij verrast.

Eén ding nog uit zijn droosje: als je met één vinger naar een ander wijst, wijs je met drie vingers naar jezelf. Iets om te onthouden in Joods Nederland.

8 + 2 = ?
Bijzonder dat ook Beth HaChidush een brug over is gegaan en een ultra-ultra-orthodoxe rabbijn de kans heeft gegeven om te laten zien dat hij losjes en soepel een dienst in een jewish Renewal gemeenschap kan leiden, in samenwerking met een chazzaniet! Wederzijdse vooroordelen verbroken. Ik heb al langer de naam van Gedaliah Gurfein horen rondzingen en ga nu maar eens een sjioer (les) van hem volgen. Bedankt voor deze eye-opener en Moadin we Simcha!
Het was bij de Joodse gemeente Beit Ha'Chidush een mooie en waardige Jom Kippoer-dienst o.l.v. de Jeruzalemse rabbijn Gedaliah Gurfein. En dat was mede te danken aan chazzan mevr. Corinne Falch. Rabbijn Gurfein is vrijwel klaar met zijn project de 'The People's Talmud', een digitale versie van de Talmoed waaraan hij 30 jaar heeft gewerkt. Een bijzonder project waardoor het binnenkort voor een ieder mogelijk is om op een eenvoudige en systematische wijze digitaal kennis te vergaren van duizenden jaren oude Talmoedische wijsheden.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.