Soms is er goed nieuws. De cartoonist Jos Collignon stopt bij de Volkskrant. Zogenaamd niet om zijn antisemitische cartoons, maar ze willen iets anders. Hopelijk iets beters, want Jos heeft jaren onder het mom van 'anti-Israël zijn' zijn antisemitische gif kunnen spuien.
Ook kwam er eindelijk een ingezonden brief in NRC waarom er hier geen grote demonstraties zijn tegen extreemrechts, zoals in Duitsland. Ik had eenzelfde brief geschreven, maar die werd niet geplaatst. Ik ga nog vragen waarom, want de mijne was veel beter, vond ik.
“In Duitsland gaan honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen extreemrechts. Hier kijkt iedereen toe hoe we een extreemrechtse regering in worden gerommeld. Waar zijn de demonstraties? Ja, er zijn wél mensen die demonstreren: met pro-Palestijnse vlaggen en antisemitische leuzen. En ze maken ook lezingen onmogelijk op universiteiten en hogescholen. De rest zit te slapen of vindt het best. De zwijgende meerderheid is weer eens doodstil. En dat met de Europese verkiezingen over vier maanden in zicht.”
En men wordt ook eindelijk wakker voor de misstanden bij de UNRWA, die groter zijn dan die paar medewerkers die voor Hamas werken. Paul Damen schrijft daar al langer over in het NIW, al weet Sigrid Kaag zogenaamd van niks.
Verder weer veel ellende. Een grote advertentie voor een staakt-het-vuren in NRC was weer eens volledig eenzijdig. De ondertekenaars waren zo begaan met het lot van de Gazanen dat ze de Israëlische gijzelaars slechts in één zinnetje noemden. Ik heb het aantal ondertekenaars geteld. Van de in totaal 124 namen waren er 44 met een Marokkaanse of Turkse achternaam en maar zes Joodse. De rest was Nederlands. Prima objectieve verdeling toch?
Ook Arjen Lubach ging de fout in. Een zogenaamd grappig item over de jarige Beatrix moest worden opgeleukt door haar “Joden, Joden” te laten roepen. Dat vond ik kwetsend en in deze tijd gevaarlijk. De aandacht voor de oorlog in Gaza was ook eenzijdig en buitenproportioneel, zonder enige aandacht voor de Israëlische gijzelaars. Dit liet ik de ombudsman van de NOS weten, maar ik heb nog geen reactie gekregen. Ook daar is het doodstil.