Vrijheid bij het Auschwitzmonument

Renée Citroen

vrijdag 30 april 2021

Ik keek naar het tv-programma Filemon en de complotten op NPO 3 (19 apil) en zag veel blije mensen voorbijkomen, vol gevoelens van vrede en vrijheid, die ze uitten door te huggen en te zoenen. Zonder mondkapjes, want die zijn gevaarlijk. En hun kinderen krijgen een trauma van de coronamaatregelen, om maar een van de minder gevaarlijke theorieën te noemen.

Dictatuur is voor hen het tegenovergestelde van vrijheid in Nederland, dat stond op veel borden die ze bij de demonstraties meedroegen. Nederland is dus een dictatuur, maar een vrouw met een Palestijnensjaal wist dat er in Wit-Rusland zonder maatregelen tegen corona geen corona was, want “je kunt de cijfers vergelijken.” Zo'n bewijs had ik niet eerder gehoord. Filemon probeerde haar er nog op te wijzen dat Wit-Rusland een échte dictatuur was, maar dat wilde ze niet horen.

Veel tv-recensenten vonden dat Filemon liet zien dat deze mensen niet gek waren, maar dat ze ernstige trauma's hadden meegemaakt, waardoor ze hun geloof in de overheid en de media waren verloren. Men vond ze zelfs ontroerend in hun enthousiasme en naïviteit. Hoe begrijpelijk ook, deze mensen zijn wél gevaarlijk.

Een huisarts uit een achterstandswijk zei dat ze moest praten als Brugman om haar patiënten te overtuigen dat ze zich moeten laten vaccineren. Ze hadden allemaal vreselijke verhalen gehoord, die ze geloofden. Pas als een buurvrouw een prik nam, wilden ze ook wel. Dus wie geloven ze nu?

Bij Filemon zag je een zekere Mordechai (“21 familieleden verloren in de oorlog”) die bloemen legde bij het Auschwitzmonument “om zijn voorvaders te eren.” Een familie zonder moeders, vreemd.

Ik heb hem nooit gezien bij de Auschwitzherdenking in januari, maar dat zegt niets, want in het Wertheimpark ontmoet je elkaar haast alleen maar ná de herdenking.

Waarom de oorlog erbij gehaald, vroeg Filemon, je moet oppassen met die vergelijking. Maar Mordechai zei dat het hem doet denken aan ’40-’45 als hij erop wordt aangesproken geen mondkapje te dragen.

Hij ontkende dat hij hiermee antisemitisme uitlokte. Hij sprak sowieso alles tegen wat Filemon zei.

En ja, hij werd bedreigd, maar bleef pal staan voor wat hij zei. “Daar hebben mensen respect voor.”

Een complotdenker bij het Auschwitzmonument, daar kan ik geen respect voor opbrengen.

8 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.