Joods Educatief Centrum Crescas is een onafhankelijk kennisinstituut met gerenommeerde sprekers en docenten van binnen en buiten de Joodse gemeenschap.

Crescas biedt een divers en leerzaam aanbod met (digitale) cursussen, lezingen én een gratis digitale Joodse bibliotheek. Aan de hand van de thema’s: taal, geschiedenis, denkers & ideeën, cultuur (literatuur, muziek, culinair), lernen & religie en actualiteit neemt Crescas je mee. Een leven lang leren vormt de basis van de Joodse cultuur. Van jong tot oud, beginner of gevorderde, iedereen kan bij Crescas terecht.

Met hulp van JMW

Stichting Joods Educatief Centrum Crescas is een onafhankelijke stichting, maar werkt voor het bestuur en de operationele uitvoering samen met Joods Maatschappelijk Welzijn (JMW). JMW is er voor iedereen in Nederland met een Joodse achtergrond. In het begin hield JMW zij zich vooral bezig met de zorg voor Joodse vervolgingsslachtoffers, tegenwoordig zijn ze er voor álle Joodse generaties met kennis, advies, hulp en ondersteuning. JMW werkt aan een samenleving waarin de Joodse identiteit op een positieve manier ervaren wordt en zet zich in voor een veerkrachtige Joodse gemeenschap. Een inclusieve samenleving, waarin iedereen met een Joodse achtergrond, ongeacht culturele of religieuze beleving, zich vrij voelt het Joodse leven te leiden waar men voor kiest. Dit wordt versterkt door een kennisinstituut als Crescas en daarom zet JMW zich daarvoor in.

Meer over JMW

Waar komt de naam Crescas vandaan?

Chasdai Crescas was rabbijn, filosoof, koninklijk raadsheer en bouwer van de Joodse gemeenschap in het Spanje van de 14e eeuw. Op 4 juni 1391 begonnen er, na bijna zeven eeuwen van relatieve vrede, hevige aanvallen tegen de Joodse gemeenschappen. In minder dan twee maanden verspreidden deze aanvallen zich over een groot deel van Spanje. Synagogen werden verwoest. Onder bedreiging bekeerden meer dan honderdduizend Joden zich tot het christendom. Duizenden Joden werden gedood, waaronder de enige zoon van Crescas. Ondanks zijn verdriet liet Crescas zich niet verlammen door wat hij verloren had. Hij bleef zich juist richten op de toekomst en zette zich de rest van zijn leven in om de Joodse gemeenschap in Spanje weer op te bouwen.

In zijn boek Or ha-Sjem (Het Licht van de Eeuwige) voerde Crescas een filosofische discussie met de Griekse filosoof Aristoteles. Hij bood een alternatief voor de filosofie van Maimonides en bedacht een eigen systeem met een positieve, uitgesproken Joodse inhoud. Dit systeem was bedoeld om het Jodendom van binnenuit te versterken en een eigen identiteit te geven. Crescas wilde dat het Jodendom in gesprek bleef met de wereld om zich heen, maar dan wel op een manier die kritisch en doordacht was.

Gegevens

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.