Debat: De kunst van Sieg Maandag

Leven en kunst in de schaduw van Bergen-Belsen

Gepubliceerd op: 6 maart 2025

In Debatcentrum Spui25 vindt op 2 mei een presentatie plaats over de nalatenschap van Sieg Maandag. De bijeenkomst wordt mede georganiseerd door de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Sieg Maandag (1937-2013) was zeven jaar oud toen hij door de Amerikaanse fotograaf George Rodger werd gefotografeerd terwijl hij tussen de stapels lijken liep in het pas bevrijde concentratiekamp Bergen-Belsen.

Zijn vader werd daar vermoord, zijn moeder overleefde kamp Beendorf en werd zes maanden na de oorlog met hem herenigd. Siegs familie was diamanthandelaar. Na de oorlog leerde hij met diamanten werken, reisde de wereld rond, werd verliefd, zong in nachtclub Paradiso en schilderde honderden schilderijen en vervaardigde keramiek.

Deze presentatie, op de tachtigste verjaardag van de foto die zijn bevrijding documenteert, richt zich op interdisciplinaire benaderingen van zijn kunst als representatie en transformatie. Wat maakt leven na trauma mogelijk? Wat is de rol van kunst en literatuur bij het recht doen aan het verleden en het verbeelden van verschillende toekomsten?

Een van de sprekers is Dawn Skorczewski. Zij is verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en co-auteur van het boek Sieg Maandag Leven en kunst na Bergen-Belsen / Life and Art in the Aftermath of Bergen-Belsen. Deze publicatie verscheen in 2020 bij uitgeverij Lecturis en kost 29,95 euro. (ISBN: 9789462263734)

De entree voor deze bijeenkomst is gratis, maar aanmelden vooraf is verplicht vanwege de beperkte capaciteit.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Spui25.

Beeld: Nalatenschap Sieg Maandag, via Spui25

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.