Boekpresentatie: Een adres
De geschiedenis van de Joodse onderduik
Gepubliceerd op: 28 maart 2024
Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren meer dan 25.000 Joden op zoek naar een adres. Een veilige schuilplaats voor mensen die, ondanks alle dwang, de oproepen voor deportatie durfden te negeren. Een keuze die levens kon redden.
In haar boek Een adres brengt auteur Michal Citroen hun geschiedenis tot leven. Op dinsdag 2 april staan de verhalen van onderduikers, helpers en duikgevers centraal. Zij tekende die op aan de hand van dagboeken, getuigenissen, gesprekken en historische werken. Ze schetst verhalen over onmacht, wanhoop, verraad, angst en bedrog, maar ook over moed, daadkracht, lef en hulp.
Ook haar eigen verhaal hoort bij die geschiedenis. Op een dag bracht de vader van Michal Citroen zijn dertienjarige dochter naar de plek waar hij opgroeide. Hij wees haar zijn ouderlijk huis en vertelde over de middag dat de Duitsers kwamen. Vanaf dat moment stond hij er alleen voor en moest hij op zoek naar ‘een adres’.
Op deze avond spreken Michal Citroen, Thom de Graaf, Bertien Minco onder leiding van moderator Laura Stek over de Joodse onderduik in Nederland.
De boekpresentatie vindt plaats in de aula van de Oude Lutherse Kerk, Singel 411, 1012 WN Amsterdam.
Dinsdag 2 april, aanvang 20.30 uur.
De entree is gratis, aanmelden vooraf is vanwege de beperkte ruimte verplicht. Dit kan via de website van SPUI25.
Het boek Een adres. De geschiedenis van de Joodse onderduik verschijnt op 3 april bij Alfabet Uitgevers en kost 39,99 euro. De uitgave is ook als E-book verkrijgbaar voor 24,99 euro.