Boek: Het land achter de zee
De reis van Emil Pimentel
Gepubliceerd op: 11 april 2024
Migranten na de Holocaust in detentiekampen op Cyprus. De reis van Emil Pimentel
Frans Blom en Vivian Beekman
Amsterdam: Singel, 2024
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789021489445
Het land achter de zee vertelt de geschiedenis van de Joodse migratie naar Palestina in literaire vorm.
Het is een verhaal van de migratie en detentie van Sjoa-overlevenden vlak na de Tweede Wereldoorlog. In overvolle schepen vertrokken tienduizenden Joden naar Palestina, destijds nog Brits mandaatgebied. Bestempeld als illegale migranten werden velen vlak voor de Palestijnse kust onderschept door Britse oorlogsschepen. De migratie strandde in detentiekampen op het eiland Cyprus. Over die geschiedenis was wel iets bekend, maar er ontbrak een belangrijk onderdeel: ooggetuigenverslagen. Hoe was het voor deze Joden om na de oorlog weer (of alsnog) jarenlang achter prikkeldraad te worden opgesloten?
De Amsterdammer Emil Pimentel (1923-1988) zat als twintiger twee jaar gevangen op Cyprus. Waarom hij uit Europa vertrok, hoe zijn schip werd onderschept en wat hij in het kamp doorstond, legde hij vast in – nooit gepubliceerde – dagboeken, gedichten en korte verhalen. Emil was een schrijver zonder publiek, die in de Sjoa veel kwijtraakte en in de literatuur vergeefs probeerde een thuis te vinden. Zijn archief, dat door de familie enkele jaren geleden naar Nederland is gebracht, bleek het ontbrekende puzzelstuk te vormen. Het stelde de auteurs Frans Blom en Vivian Beekman in staat de geschiedenis van de migratie en de interneringskampen van binnenuit te reconstrueren.
Het boek is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Amsterdams Universiteitsfonds. "Het schrijven was misschien ook wel meer een manier om het leed te verwerken", zegt Frans Blom over de nalatenschap van Emil Pimentel in een interview met de website van het fonds. "Hij raakte tijdens de Holocaust alles kwijt. Uit zijn werk spreekt een enorme tweedeling. In het kamp schrijft hij over de mogelijkheden, de kansen en het verlangen naar zijn nieuwe land. Maar er is ook de nostalgie: hij heeft, zoals velen, alles en iedereen moeten achterlaten."
Op 18 april spreken de auteurs over hun onderzoek en het boek bij het academisch-cultureel podium Spui25. Aanvang: 20.00 uur.
De entree is gratis, aanmelden vooraf is vanwege de beperkte ruimte verplicht. Dit kan via de website van Spui25.
Het land achter de zee verschijnt op 18 april bij Uitgeverij Singel/Querido. De prijs van de paperback is € 24,99.
Frans Blom (1968) promoveerde op het werk van Constantijn Huygens en doceert historische literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert nationaal en internationaal over de geschiedenis van Amsterdam als creatieve stad in een Europese context. Enkele jaren geleden bracht hij het tot dan toe onontgonnen archief van Emil Pimentel, geschonken door diens kinderen vanuit Tel Aviv, onder bij de Bijzondere Collecties van de UvA.
Vivian Beekman (1997) is letterkundige en studeerde af op een scriptie over Emil Pimentel in de context van de detentiekampen op Cyprus. Momenteel werkt ze als onderzoeksmedewerker en docent-assistent aan de Universiteit van Amsterdam.