Psychologische gevolgen van de oorlog

Trauma's bij naoorlogse generaties

Gepubliceerd op: 21 maart 2024

De oorlog heeft zijn sporen nagelaten. Niet alleen bij hen die deze verschrikkelijke tijd overleefden, maar ook bij degenen die opgroeiden in gezinnen waarin een of meerdere familieleden de oorlog hebben meegemaakt.

Nu de eerste generatie steeds geringer in aantal is, lijkt er meer ruimte te ontstaan voor dat wat de naoorlogse generatie te vertellen heeft. De oorlog heeft ook hen diep geraakt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat trauma's en de gevoeligheid voor angst en stress ook via het DNA kunnen worden doorgegeven. Maar wat zijn die tweede en derde generatie-problemen? Hoe ga je daarmee om? Maar vooral, hoe geef je die niet door?

In deze bijeenkomst spreekt journalist en schrijfster Femmetje de Wind met psychiater Esther van Fenema, kind van een moeder die vlak na de oorlog werd geboren, en met Regina van Gelderen. Van Gelderen is als psychoanalytica en therapeut gespecialiseerd in tweedegeneratieproblematiek. Zij kent de complexiteit van het naoorlogse gezinsleven uit eigen ervaring.

Geef je nu vast op voor deze bijeenkomst op donderdag 2 mei op de website van Crescas. Deelname kost 17,50 euro.

Foto: Caleb Oquendo, via Pexels

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.