'Beroofd' gaat over meer dan ‘Ik wil mijn fiets terug’

Joodse roofkunst in bezit van het Rijksmuseum

Gepubliceerd op: 6 juni 2024

In het Nationaal Holocaustmuseum en Joods Museum (JHM) is tot en met 27 oktober 2024 de tentoonstelling ‘Beroofd’ te zien. Een expositie met Joodse roofkunst die in het bezit is van het Rijksmuseum.

Directeuren Taco Dibbits (Rijksmuseum) en Emile Schrijver (Joods Cultureel Kwartier) sloegen de handen ineen om dit bijzondere project mogelijk te maken. In een exclusief interview aan Jonet.nl vertellen ze hoe hun samenwerking verliep en wat hen beweegt om dit te doen.

Voor het gesprek met Dibbits en Schrijver komen we bijeen in het kantoor van het Rijksmuseum, dat toevallig is gevestigd in de voormalige Amsterdamse villa van Fritz Mannheimer, een Duits-Joodse kunstverzamelaar die voor de oorlog naar Nederland was geëmigreerd. “Mannheimer was een van de hoogste kwaliteit kunstverzamelaars van zijn tijd”, vertelt Dibbits. “Hij vroeg de Britse regering al in 1935 om zich te bekommeren over het lot van de Joden in nazi-Duitsland. Hij verwachtte een tijd die ‘barbaarser is dan de Middeleeuwen’. Hij kocht ook kunst van Joden zodat zij de mogelijkheid hadden om te kunnen vluchten.”

Hoe voelt het voor Dibbits om in het huis van Mannheimer te mogen werken? “Je leeft in de geschiedenis en denkt wel eens: wat zou er zijn gebeurd als het niet allemaal was gebeurd.” En hoe voelt het voor Emile Schrijver om, als directeur van een aantal Joodse musea, hier nu te zijn? “Ik was hier al een paar keer. Het is een bijzondere plek die de geschiedenis van Joodse verzamelaars verbindt met die van ons aller Rijksmuseum", antwoordt hij diplomatiek.

Het menselijke verhaal
Dibbits en Schrijver ontmoetten elkaar in 2016 tijdens een lunch. “Taco hoorde toen al via een medewerker van het Rijksmuseum die bij ons ging werken, dat wij een tentoonstelling gingen maken over Joodse roofkunst. Hij zocht contact met mij of we konden samenwerken. We zijn de samenwerking aangegaan. Vanuit de verantwoordelijkheid die we vanuit onze musea allebei hebben, hebben we die doorgezet", vertelt Emile Schrijver.

Lees het hele interview op de website van Jonet.

Toegangskaarten voor de expositie zijn verkrijgbaar via de website van het Joods Cultureel Kwartier. De entreeprijs is 20 euro.

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.