Excursie naar Joods Aurich
300 Jaar Joodse geschiedenis in Oost-Friesland
Gepubliceerd op: 14 maart 2024
Synagoge Groningen organiseert samen met De Kulturagentur van het Ostfriesische Landschaft een excursie naar het Joodse verleden van Aurich.
De Joodse gemeenschap in Aurich (Oost-Friesland) bestond ruim 300 jaar, vanaf begin 1657 tot eind maart 1940. Aurich was sinds het begin van de negentiende eeuw de zetel van de zogenoemde Landesrabbiner.
Ongeveer zestig procent van de Joodse burgers woonde aan de Wallstrasse, Osterstrasse, Marktstrasse en Norderstrasse. Waar leefden ze van? In 1925 waren er bijvoorbeeld 58 veehandelaren en slagers in Aurich, van wie er vijftig Joden en acht christenen waren. Ze runden ook kleinere winkels voor bijvoorbeeld fabrieksgoederen, kleding en porselein.
Toen de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, waarbij 46,1 procent van de Auricher kiezers op de NSDAP stemde, namen de represailles tegen de Joden toe. Hun winkels werden geboycot, de slagers uitgesloten van hun beroepsverenigingen. Na de Kristallnacht op 11 november 1938 sloegen velen van hen op de vlucht.
Deze excursie is een samenwerking tussen het Historisch Museum van Aurich, Kulturagentur der Ostfriesischen Landschaft, Stolpersteingruppe Aurich en Synagoge Groningen.
Datum: 23 maart, van 11.00-15.30 uur. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden vooraf is verplicht. Stuur een email naar: [email protected]
Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website van Synagoge Groningen.