Debat: Het gedachtegoed van Simone Weil
Gepubliceerd op: 11 mei 2023
Op maandag 15 mei staat het gedachtegoed van de Frans-Joodse filosofe Simone Weil (1909-1943) centraal tijdens een debat in de Rode Hoed in Amsterdam. Hoe bepalen we wat het goede is in een tijd van oorlog, meerdere crises en een veelheid aan overtuigingen?
Simone Weil was niet alleen filosoof, maar ook politiek activist en mystiek denker. Tijdens haar korte leven - zij overleed op 34-jarige leeftijd - publiceerde ze slechts enkele artikelen in obscure links-radicale tijdschriften. Postuum verscheen haar verzameld werk in zestien delen. Daaruit bleek haar enorme productiviteit en veelzijdigheid.
Veelzijdigheid
Simone Weil schreef diep religieuze brieven en dagboeken over God en de ziel, ontwikkelde een filosofie van de aandacht en schreef een manifest over de plichten van de mens. Daarnaast publiceerde zij marxistisch getinte artikelen over onderdrukking en verzette zij zich tegen het kolonialisme van het Frankrijk van haar tijd.
Zij was een van de eerste vrouwen die werd toegelaten tot de prestigieuze École Normale Supérieure in Parijs en gaf filosofiecolleges aan verschillende lycea in de buurt van Parijs. Maar zij nam ook een sabbatical om in fabrieken aan de lopende band te werken.
De verworteling
Haar belangrijkste werk is L’enracinement (De verworteling), waarin zij schrijft over de relatie tussen individuen, hun gemeenschappen en het goede. Zij reflecteert op het belang van religieuze en politieke sociale structuren in het leven van het individu. Daarmee introduceert het werk ideeën over menselijkheid: volgens Weil een aangeboren gevoel voor het goede en liefde. Omdat het gaat om een aangeboren gevoeligheid, betekent dit ook dat mensen daarin vanaf hun geboorte tot aan hun dood gelijk zijn.
De mens heeft een diepe behoefte om de samenleving betekenis te geven door samen te leven met anderen. Maar de verplichtingen die we hebben tegenover anderen staan soms in contrast met de verplichtingen die we hebben naar onze gemeenschap en hierdoor zijn we zelfingenomen en ontworteld geraakt.
Het goede
Onder leiding van moderator Daan Roovers gaan Mariëtte Willemsen en Joke Hermsen in gesprek over de hedendaagse relevantie van het werk en gedachtegoed van Simone Weil. Daarna sluiten vertaler Jan Mulock Houwer en politiek activist Nilab Ahmadi aan. Hoe zou onze samenleving eruit zien als het goede centraal zou staan?
Het gesprek over Simone Weil vindt plaats op maandag 15 mei.
Locatie: debatcentrum de Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Entree: € 15,—.
Kaarten voor dit evenement zijn verkrijgbaar op de website van de Rode Hoed.