Nederlandse musea in oorlogstijd
Symposium over zorgen en uitdagingen
Gepubliceerd op: 6 juni 2024
Wat was de impact van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse musea? Op 27 juni organiseert Museum Het Mauritshuis in Den Haag een symposium over dit thema.
Het programma telt tien sprekers die elk met hun eigen expertise vertellen over dit onderwerp. Met een paneldiscussie onder leiding van Gerdien Verschoor, voormalig directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, sluit de dag af.
Het Mauritshuis had in de oorlogsjaren dezelfde zorgen en uitdagingen als veel andere Nederlandse musea. Bijzonder was de ligging, zo naast het Binnenhof en aan het Plein, dat het bolwerk vormde van het nazistische bewind in ons land. Op een steenworp afstand, op Plein 23, zetelde Arthur Seyss-Inquart, Reichskommissar für die besetzten niederländischen Gebiete. Aan de overkant, in het voormalige gebouw van de Hoge Raad aan Plein 2, was het Judenreferat gevestigd, waar de eerste anti-Joodse maatregelen werden genomen.
Hoe hielden de Nederlandse musea zich staande? Onder meer deskundigen en onderzoekers van Museum Boijmans, het Kunstmuseum in Den Haag en het Rijksmuseum vertellen over die periode. Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam houdt een voordracht over Joodse musea en Joods bezit in en na oorlogstijd.
Het symposium vindt plaats in het Mauritshuis, Plein 29, 2511 CS Den Haag.
De entree is 20 euro per persoon.
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van het Mauritshuis.
Foto: De aanleg van de bomvrije bunker onder het Mauritshuis, Oktober 1939. Foto archief Mauritshuis