Symposium: Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging
Gepubliceerd op: 14 december 2023
Ter gelegenheid van de verschijning van het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging 1945-2024 van historicus Frank van Vree, organiseert debatcentrum Spui25 in Amsterdam een minisymposium.
Verscheidene deskundigen laten tijdens dit minisymposium hun licht schijnen op de Nederlandse omgang met de meest pijnlijke en ingrijpende episode uit de moderne Europese geschiedenis: de vervolg en vernietiging van haar Joodse burgers.
"Het was prachtig zoals de wielen van de wagons in het begin in Nederland rolden …", aldus een trotse Adolf Eichmann, het organisatorische brein achter de deportaties van Joden uit de door nazi-Duitsland bezette gebieden naar de vernietigingskampen, enkele jaren na de oorlog.
Na de oorlog
In geen enkel ander West-Europees land was zo’n groot deel van de Joodse bevolking weggevoerd en vermoord. Dat had ook te maken met de medewerking van Nederlandse instanties. Een harde en pijnlijke waarheid, die velen in Nederland aanvankelijk niet onder ogen wilden zien.
In het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging schetst Frank van Vree de ontwikkelingen vanaf de eerste jaren na de bevrijding tot aan de opening van het Nationaal Holocaust Museum dit jaar.
Verschillende perspectieven
Tijdens dit minisymposium belichten emeritus hoogleraar Sociologie, Abram de Swaan, historicus Krijn Thijs en de Amerikaanse historica Kathryn Brackney enkele centrale thema’s uit die geschiedenis vanuit verschillende perspectieven.
Locatie: Debatcentrum Spui25, Spui 25 in Amsterdam.
Datum: Woensdag 17 januari 2024, aanvang: 17.00 uur.
De entree is gratis. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is aanmelden vooraf verplicht. Kijk voor meer informatie op de website van Spui25.
Beeld: Spui25