Joodse filosofie: De moderne tijd
Gepubliceerd op: 9 maart 2023
In een serie van vier lezingen gaat filosoof Martijn Buijs dieper in op de moderne Joodse filosofen.
In de cursus staan Mozes Mendelssohn, Martin Buber, Franz Rosenzweig en Jacques Derrida centraal. Deze prominente denkers proberen ieder op hun eigen manier duidelijk te maken welke rol het jodendom in de moderne tijd kan spelen. Martijn Buijs begint zijn lezingenreeks met het werk van Mozes Mendelssohn (1729-1786).
Verlichting
Deze Duits-Joodse denker stond aan het begin van de moderne Joodse filosofie. Volgens Mendelssohn waren de uitgangspunten van het jodendom goed te verenigen met die van de Verlichting. Hij stond onder zijn gemeenschapsgenoten symbool voor het ideaal van emancipatie. Meer algemeen roemde de wereld van geleerden hem als de "Duitse Socrates".
Naast zijn filosofische publicaties zette hij zich in voor een betere positie van de Joden in Europa. In zijn tijd hadden zij weinig rechten en waren niet overal welkom.
De cursusdata zijn 15 maart (Mozes Mendelssohn), 29 maart (Martin Buber), 24 mei (Franz Rosenzweig) en 14 juni (Jacques Derrida). De lezingen zijn ook los van elkaar te volgen en vinden online plaats.
Beeld: Mozes Mendelssohn, Johann Kaspar Lavater en Gotthold Ephraim Lessing. Collecie Judah L. Magnes Museum, via Wikimedia Commons.