Omdat de zon zich verstopte achter donkere regenwolken, besloten we voor het eerst dit najaar ’s ochtends het verwarmingselement van de zonneboiler in te schakelen. We hadden geen zin in een koude douche. Helaas, er ontstond kortsluiting waardoor de stroom in het hele huis uitviel! Gelukkig hebben we fantastische huiseigenaren, die direct een monteur op ons afstuurden. Deze concludeerde dat de waterton met daarin het kapotte verwarmingselement moest worden vervangen. De zonnecollector was nog oké.
Ik was met de monteur meegelopen naar het platte dak om onze doed sjemesj (דוד שמש zonneboiler) aan te wijzen en daarom kon ik het telefoongesprek van de monteur met onze huisbaas enigszins volgen. De monteur beloofde dat hij het ’s avonds in orde kon maken, hoewel onze huisbaas erop stond dat het direct zou gebeuren.
Zonneboiler (solaripedia.com)
Rond zeven uur ’s avonds belde de monteur dat het de volgende ochtend zou worden. Dan zouden we niet thuis zijn vanwege een afspraak die we niet konden afzeggen. Geen probleem, zei hij, want hij had ons niet nodig, omdat hij zelf het dak op kon. Hij zou er rond half acht zijn. Mooi dat hij er nog niet was toen we om kwart voor acht de deur uitgingen. Bij onze thuiskomst was de reparatie echter achter de rug, dus we hadden gelukkig weer de beschikking over warm water.
Het douchen die ochtend viel mee, want de zonnecollector werkte nog prima en zelfs het kleine beetje zonlicht zorgde voor lauw water. Nog altijd beter dan koud water. In dat geval had ik afgezien van een douche en was het een wasbeurt geworden aan de wastafel.
Omdat ik nieuwsgierig was naar de kosten van de operatie, keek ik wat rond op internet. Daar ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat de zonnecollector die naast de waterton staat geen elektriciteit opwekt via opwarming door de felle Israëlische zon.
Het werkt anders: er stroomt gewoon water door de zonnecollector en dat water verwarmt het andere water in de ton dat kan worden gebruikt om te douchen of af te wassen en dergelijke. Het zijn gescheiden watersystemen, zo legde een kenner mij uit. Deze expert wist ook te vertellen dat er kortsluiting ontstaat omdat het verwarmingselement wordt aangetast door het vele kalk in het water, dat een ander uitzettingscoëfficiënt heeft dan het metaal. Datzelfde kalk zorgt ervoor dat onze waterkoker van tijd tot tijd goed moet worden schoongemaakt. Dat geldt in nog sterkere mate voor de wasmachine en vaatwasser. Mijn vrouw doet altijd wat azijn bij het wasmiddel, een probaat huishoudmiddel tegen verkalking.
In Israël zie je betrekkelijk weinig zonnepanelen op de daken. Ik vermoed dat er in Nederland veel meer te vinden zijn (in ieder geval wordt in Nederland veel meer zonne-energie
binnengehaald). Dat zal zeker komen door de subsidie die eerder werd gegeven voor die dingen, want goedkoop zijn ze niet. Daardoor zijn er nog wel wat belastingvoordelen te behalen als je zonnepanelen aanschaft.
Anderzijds staat in Israël bij kibboets Asjaliem één van de grootste zonnetorens ter wereld. Via computergestuurde draaibare spiegels die nauwkeurig de loop van de zon volgen, wordt het licht op geconcentreerde wijze weerkaatst naar de top van de zonnetoren. Door de hitte die bovenin ontstaat, wordt water omgezet in stoom, waarmee turbines worden aangedreven die elektriciteit opwekken. Hiermee wordt twee procent van de in Israël benodigde elektriciteit verkregen. De prijs van deze op milieuvriendelijke wijze verkregen elektriciteit schijnt circa een kwart van door gas opgewekte stroom te zijn.
Asjaliem energiecentrale (theyeshivaworld.com)
Als Israël alles op alles zet, kan het in 2030 of iets later voor honderd procent voorzien in de elektriciteitsbehoefte via zonne-energie. De noodzaak daartoe werd tot voor kort minder gevoeld door de vondst van grote aardgasvelden voor de kust. Zonne-energie is daarentegen volkomen milieuvriendelijk, al moet je de nadelen van de minder milieuvriendelijke productie van zonnepalen en wat daarbij komt kijken aan andere voorzieningen plus landschapsvervuiling niet onderschatten.
Er was nog iets dat ermee ophield: mijn meer dan tien jaar oude pc. Ooit op advies van de systeembeheerder op mijn toenmalige werk begonnen met een Chinese kloon (Shi-tec), waarna ik een Compaq en IBM had, ging ik in 2009 over tot de aanschaf van een Dell. Die was zijn tijd vooruit en deze pc ging het langste mee. De problemen begonnen een maand geleden met het e-mailprogramma Outlook op mijn pc, dat nog uit 2010 stamt. Microsoft levert al een tijdje geen updates meer, waardoor mijn Outlook niet meer voldeed aan de strengere veiligheidseisen van Gmail van Google. Gevolg: Gmail weigerde de mails van zijn server nog lange door te sturen naar Outlook op mijn pc. Daarna ging het bergafwaarts, want op een gegeven moment begaf de harde schijf het of misschien was het één van de processoren van de Quad Core-computer. Eerder had ik al ontdekt dat de pc niet meer geschikt was voor Windows 11. Op zichzelf geen ramp, want Windows 10 wordt nog in de lucht gehouden tot 2025.
Gelukkig kon ik alles binnen de kortste keren (met veel zweetdruppels) weer aan het draaien krijgen dankzij een oude laptop (ASUS) van onze jongste dochter die ik ooit van haar had overgenomen. Bijna alles was netjes opgeslagen op Google Drive, dus bijna niets is verloren gegaan. Er lijkt op het eerste gezicht weinig veranderd, want ik heb het grote beeldscherm van de pc en het toetsenbord aangesloten op de laptop. Maar het gaat een stuk trager dan voorheen, dus ik ben echt wel toe aan een nieuwe desktop of laptop. Ik had allebei, maar alleen een goede laptop is eigenlijk wel genoeg. Laptops zijn wel wat duurder dan een desktop als je dezelfde snelheid en dergelijke wil.
Op de website van Dell Nederland zag ik mooie laptops met inmiddels Windows 11 erop en prettig geprijsd. In Israël zit er vaak nog Windows 10 op (zonder dat direct duidelijk is of ze 11 aan kunnen) en ze zijn hier duurder. Bovendien wil ik graag een Nederlandstalige versie van Windows. Aan een Hebreeuwse heb ik niks, Engelstalig zou kunnen, dat heeft niet mijn voorkeur.
Op mijn Facebookpagina waar ik melding maakte van mijn pc-perikelen, kreeg ik gelijk allerlei adviezen om Microsoft vaarwel te zeggen en op Apple over te gaan. Dat ga ik toch maar niet doen, al ben ik heel tevreden met mijn Apple iPhone en iPad. Het liefst zou ik een Dell uit Nederland willen, maar hoe krijg ik die in Israël? Je kan iemand niet met goed fatsoen vragen om een schleptop in de bagage mee naar Israël te zeulen. Zelf gaan zit er op korte termijn niet in, mede omdat de recente corona-uitbraak in Nederland mij niet bevalt.
Binnenkort gaat onze oudste dochter met haar echtgenoot een paar dagen naar Eilat en daar betaal je geen btw, dat scheelt 17 procent. Dan moet ik wel zeker weten hoe het zit met de geschiktheid van de laptop voor Windows 11 en of er een Nederlandse versie op kan worden gezet.
De perikelen met de zonneboiler en de pc zijn peanuts vergeleken met wat er rond corona speelt. Het rijke westen wordt nu overvallen door de nieuwe omikron-variant. En er zullen zich ongetwijfeld nog meer mutanten aandienen zo lang de vaccinatiegraad in arme landen zo belabberd blijft. In The Jerusalem Post stond daar een behartenswaardig artikel over.
Uiteraard zal het meeste geld voor het vaccineren van de bevolking in arme landen via de regeringen van rijke landen moeten binnenkomen, waar de burgers aan bijdragen. Goedwillende zielen kunnen echter ook nog als individu een extra steentje bijdragen. Wie zich daartoe rekent, kan naar deze website gaan, de rest wijst zich vanzelf uit.
Chanoeka sameach!