Premier Benjamin Netanjahoe heeft via de Amerikaanse president Donald Trump een pyrrusoverwinning geboekt op Iran.
Onder de indruk van Netanjahoe’s theatrale verklaring dat Iran loog over het afremmen van de ontwikkeling van een atoomwapen heeft de Amerikaan het non-proliferatieverdrag met Iran opgezegd. De informatie over het geheime Iraanse atoomprogramma, op basis van de gegevens die de Mossad aan Iran ontfutselde en die door Netanjahoe werden onthuld, is misschien wel van beslissende invloed geweest op het besluit van Trump.
Als uitvloeisel van dit door Frankrijk, Engeland en Duitsland gesteunde omstreden besluit leggen de VS Iran ook zeer harde economische sancties op.
Wat zit daar achter?
Met haviken als Bolton en anderen in Trumps naaste omgeving zijn Trump en Netanjahoe er op uit het regiem van de ayatollahs ten val te brengen, door het laten instorten van de Iraanse economie of in samenhang daarmee door de inzet van militaire middelen. Het opzeggen van het inderdaad niet waterdichte nucleaire akkoord is een voorwendsel, net zoals indertijd de bewering dat Irak massavernietigingswapens had een drogreden was om dat land aan te vallen.
Ik denk dat de spanning in het Midden-Oosten snel oploopt, dat Israël en Iran tot oorlogshandelingen op vrij grote schaal kunnen overgaan. Want je kan het optreden van Trump ook uitleggen als een carte blanche voor Netanjahoe om hard op te treden tegen de Iraanse militaire opbouw in Syrië en wellicht ook tegen de nucleaire infrastructuur van Iran.
Terwijl ik dit schrijf meldt Radio Israël dat de schuilkelders op de Golan-hoogvlakte en in andere plaatsen in het noorden van Israël zijn opengegaan! Is een mysterieuze ontploffing nabij Damascus het startschot?
De komende dagen, weken zullen moeten uitwijzen of Iran eveneens uit het nucleaire akkoord stapt en snel overgaat tot verrijking van uranium, of wellicht onder de zware Amerikaanse druk toch nog wil onderhandelen over uitbreiding van het akkoord, bijvoorbeeld het aan banden leggen van de bouw van ballistische raketten.
Het door Trump in de prullenmand gegooide akkoord gaf door inspectie en een strak tijdschema niet geheel dichte garanties dat Iran nog jaren verwijderd was van de bom. De Iraanse dreigementen aan het adres van Israël, door Trump omschreven als terreur, hebben ongetwijfeld een rol gespeeld in de besluitvorming van de Amerikaan. Je zou kunnen zeggen dat Trump een echte vriend van Israël is, maar tegen welke prijs voor de Joodse staat? Kan Israël als puntje bij paaltje komt op keiharde Amerikaanse steun rekenen tegen Iran indien de spanning uitdraait op een oorlog tussen Jeruzalem en Teheran?