Het verdelen van het Amerikaanse jodendom is een zionistische doodzonde. Alle Israëlische premiers hebben dat, totdat Benjamin Netanjahoe het leiderschap in Jeruzalem omhelsde, begrepen. Ik weet zeker dat hij deze gouden regel van Israëlische staatskunde begrijpt. En toch lapt hij deze wijsheid aan zijn laars in zijn heroïsche gevecht tegen de Amerikaanse president Barack Obama over diens overeenkomst met Iran waarin tijdelijke bevriezing van de nucleaire ambities van de ayatollas is opgenomen. Wat Netanjahoe waarschijnlijk niet heeft voorzien, is dat zijn interventie in de Amerikaanse binnenlandse politiek het Joodse eenheidsfront achter Israël uit elkaar zou spelen. Daar zaten al scheuren in over de discriminatie en ontkenning van de grote Amerikaanse Reformbeweging in Israël en de problematiek van de Palestijnse kwestie. Maar nooit eerder werd de Amerikaans-Joodse gemeenschap verdeeld over Israëls veiligheid. Dat is nu wel het geval over de nog niet bestaande Iraanse atoombom!
Vanuit zijn bureau in Jeruzalem heeft Netanjahoe de sterke pro-Israëlische pressiegroep AIPAC in stelling gebracht tegen Obama’s ‘verraad’. J-Street, een progressieve Joodse lobby, heeft het voor de onder zwaar Republikeins en Joods vuur liggende Amerikaanse president opgenomen. Ik kan me voorstellen dat Netanjahoe zich tevreden in zijn handen wrijft, want ook vooraanstaande Joodse Democraten in de Senaat hebben zich tegen de politieke knieval van Obama voor de ayatollas uitgesproken. Toch denk ik niet dat het Congres het Akkoord van Wenen zal verwerpen. Mocht dat wel gebeuren, dan zal Obama gebruik maken van zijn presidentieel vetorecht, waardoor het Akkoord van Wenen toch in werking treedt.
Het is zeer opmerkelijk dat in dit debat – deze strijd – tussen Obama en Netanjahoe maar liefst 340 Amerikaanse rabbijnen, reform en orthodox, de zijde van de Amerikaanse president hebben gekozen.
In een brief aan alle leden van het Congres wordt president Obama geprezen voor zijn toewijding tot een akkoord te komen dat Iran verhindert zich met atoomwapens uit te rusten. De rabbijnen zijn van mening dat het gegeven de internationale situatie de beste uitkomst is. Zij laten Obama in het Witte Huis weten dat in weerwil van de campagne van AIPAC tegen hem, het niet juist is te oordelen dat de Amerikaans-Joodse gemeenschap tegen het Akkoord van Wenen is.
Deze brief van 340 rabbijnen is zonder precedent in de Amerikaanse politiek en is een duidelijke waarschuwing aan het adres van Netanjahoe dat hij met betrekking tot de eenheid van de Amerikaanse Joden wat betreft het achter Israël staan, met vuur speelt. Uiteindelijk kan dat ook gevolgen hebben voor de Amerikaanse diplomatie ten aanzien van de Palestijnse kwestie. Netanjahoe heeft naar mijn idee een boemerang in de Amerikaanse binnenlandse politiek geworpen die op een zeker moment met grote snelheid terug zal komen, zoals boemerangs dat nu eenmaal doen.