Als premier Benjamin Netanjahoe oprecht en doodeerlijk was geweest, zou hij onmiddellijk het doodschieten/de moord op een invalide Palestijn door een agent van de grenspolitie in Oost-Jeruzalem hebben veroordeeld. Eyad Hallaq zat in een invalidenwagentje. Zijn verzorger riep nog “niet schieten.” Tevergeefs. De politieagent meende te zien dat zijn slachtoffer een wapen bij zich had.
Paranoia is een naar bijverschijnsel van het slepende conflict met de Palestijnen. Aan weerskanten.
Zo ontstond een door de media verspreide vergelijking tussen het doodschieten van de 32-jarige Palestijn en de moord op de zwarte man George Floyd in Minneapolis door de plaatselijke agenten.
Netanjahoe heeft natuurlijk het effect gezien én begrepen van de moord in Minneapolis op de wereldopinie. De aanhoudende massademonstraties tegen het racisme in het Amerikaanse politiekorps kunnen ook de moord op Eyad Hallaq als symbool van anti-Palestijns onrecht er bij halen … In Israël gingen al demonstranten de straat op.
Ik denk dat dit de achtergrond is van zijn late, scherpe veroordeling van de moord op de autistische invalide Palestijn die ervan werd verdacht een terrorist te zijn maar dat niet was.
“Wij delen in het verdriet van de familie”, zei Netanjahoe twaalf dagen na het doden van Eyad Hallaq. Staat dit ernstige incident in Oost-Jeruzalem de voorgenomen annexatie van grote delen (zeventig procent) van de Westelijke Jordaanoever in de weg? Die zou immers in overeenstemming zijn met president Trumps ‘vredesplan van de eeuw’ dat Netanjahoe zo gretig omarmde.
Er gaat na de moord in Minneapolis een golf van protest tegen racisme en tegen onrecht over de wereld. De demonstranten kunnen ook de annexatieplannen van Israël in hun protest meenemen. Wie goed oplet weet dat er een anti-annexatie sentiment in de VS groeit. Ook – en dat is belangrijk – in de grote Amerikaans-Joodse gemeenschap.
De democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft Netanjahoe al gewaarschuwd dat er van hem, mocht hij in november het Witte Huis betreden, geen steun voor de Netanjahoe-Trump annexatie komt. Bernie Sanders, de populaire Democratische senator, die op het nippertje geen presidentskandidaat werd, heeft ook een waarschuwingsschot op Netanjahoe afgevuurd.
De Israëlische leider moet er gezien de opiniepeilingen in de VS rekening mee houden dat Trump niet zal worden herkozen en dat er dus over ruim vijf maanden een ijskoude anti-Netanjahoe wind uit Washington gaat waaien.
Voordat de emoties rond George Floyd losbarstten, zag het er naar uit dat Trump de weinig overtuigende Biden in zijn zak had. De economie bloeide, de werkloosheid was ongekend laag. Corona en de protestgolf tegen racisme hebben voor Trump dat mooie plaatje zwart gemaakt.
Het zou goed en verstandig zijn indien Netanjahoe afziet van annexatie volgens de richtlijnen van Trump of die plannen uitstelt tot na november. Dan weet hij wie de baas is in het Witte Huis en dat ontslaat hem van de noodzaak zijn grote vriend Trump een loer te draaien.
Het zou goed en verstandig zijn indien de annexatieplannen voor eeuwig worden begraven. In plaats daarvan zou Israël naar een redelijke vredesoplossing met de Palestijnen moeten zoeken.
De blueprint ligt klaar: het akkoord van Oslo in 1993, een twee-staten-oplossing met voor Israël kleine grenscorrecties aan de Palestijnse kant van de Groene lijn, de zogenaamde settlement blokken.
Misschien komt dan ook de in 1995 vermoorde premier Jitschak Rabin weer tot leven. Wie gelooft niet meer in wonderen?