Is het door het Amerikaanse Hooggerechtshof verbod op abortus de voorbode wat Israël staat te wachten?
Dat hangt af van de uitkomst van de vijfde algemene verkiezingen in vier jaar tijd, komende november. Voorstanders van een zo liberaal mogelijk Israël hebben nu al de zenuwen dat Benjamin Netanjahoe opnieuw de deken van de macht zal kunnen omdoen. Ik zou hen willen raden een pilletje in te nemen, want in de Israëlische politiek is niets zeker. Het is zelfs niet uitgesloten dat er géén verkiezingen komen en Netanjahoe nog in de huidige Knesset een regering kan vormen.
Mocht Netanjahoe aan het hoofd van Likoed als winnaar uit de bus komen en een ultra-rechtse regering vormen, dan komen verworven vrijheden in gevaar. Een regering waarin ultra-orthodoxe partijen en extreem radicale religieuze zionisten elkaar vinden onder de paraplu van Netanjahoes Likoed is een nachtmerrie voor individuele, vrijheidslievende Israëli’s.
Waarom?
In de eerste plaats omdat Netanjahoe het Hooggerechtshof in Jeruzalem ondergeschikt wil maken aan de politiek. De rechters in Jeruzalem zullen niet meer door een onafhankelijk lichaam worden gekozen waarin partijen zijn vertegenwoordigd maar door de Knesset. Een parlementaire meerderheid zal dus de samenstelling van het Hooggerechtshof bepalen.
Deze procedure lijkt enigszins op de Amerikaanse aanpak, met dit verschil dat in de VS de president de grondwettelijke bevoegdheid heeft de rechters in het hoogste hof van het land te benoemen. Tijdens zijn presidentschap heeft Donald Trump drie conservatieve rechters benoemd bij het Hooggerechtshof, en zij hebben de doorslag gegeven bij het anti-abortus besluit.
Netanjahoe lijkt niet zozeer geïnteresseerd in een anti-abortus wetgeving in de Joodse staat als wel in een Hooggerechtshof dat hem de hand boven het hoofd zal houden en zal beschermen tegen rechtsvervolging wegens fraude.
Om die nu nog denkbeeldige ultra-rechtse coalitie bij elkaar te houden zal Netanjahoe moeten dansen naar de pijpen van de ultra-orthodoxie en dus ook abortus wettelijk strafbaar maken. Liberale kringen in Israël vrezen dat ook verworven rechten van de LHBTI gemeenschap uit het wetboek zullen worden geschrapt. Israël word een ander land als de hoogste juridische instantie, het Hooggerechtshof, de speelbal wordt van de politiek.
Zover is het nog niet. Het onderwerp van ‘gelijke rechten voor iedereen’ zal in de komende verkiezingsstrijd ongetwijfeld een hot topic worden. De rechtsstaat staat op het spel.