Teheran

Salomon Bouman

vrijdag 20 november 2020

Ik heb met meer dan grote belangstelling de Israëlische tv-serie Teheran gevolgd. Ik vermoed dat Iraanse geheimdiensten zich bij het aanschouwen van de tv-beelden achter de oren hebben gekrabd.

Is het waar of een verzinsel, moeten ze hebben gedacht.

Deze tv-serie begint met de waarschuwing, in mijn woorden, dat alles wat zich op het scherm afspeelt fantasie is. Fantasie? Een Israëlische vrouwelijke spion krijgt in Teheran de opdracht om de radar van de Iraanse luchtverdediging te saboteren. Israëlische straaljagers stijgen op om de Iraanse atoominfrastructuur te vernietigen als de spion de code ‘veilig’ doorseint.

Het is niet alleen Israëlische bravoure die de kijkers in Israël en Iran te zien krijgen. De spion is bij het onklaar maken van de radar in een Iraanse valstrik gelopen. Ze heeft zonder het te weten een dummy onklaar gemaakt. Een paar Israëlische straaljagers worden vlak bij hun doel uit de lucht geschoten. Dat zijn de laatste beelden die ik van de serie heb gezien. Ik weet dus niet of het scenario ook nog laat zien dat de overgebleven straaljagers bommen op de atoominstallaties laten vallen.

Tot zover in het kort de inhoud van Teheran.

Waar houdt fantasie op en begint de werkelijkheid?

Nooit eerder is er in de Amerikaanse maar ook in de Israëlische media zo hevig gespeculeerd over een Israëlische en/of Amerikaanse luchtaanval op de Iraanse nucleaire infrastructuur.

Het zou het laatste ‘pro-Israëlische’ presentje voor Benjamin Netanjahoe kunnen zijn van de nog regerende Amerikaanse president Donald Trump.

Nog net even toeslaan voordat de gekozen president Joe Biden op 20 januari het Witte Huis betreedt. Waarom die haast? Biden heeft zich voorgenomen het nucleaire akkoord met Iran – dat door Trump bruusk werd opgezegd – nieuw leven in te blazen. Trump en Netanjahoe zijn het roerend met elkaar eens dat daar een stokje voor moet worden gestoken!

Of het Amerikaanse of Israëlische vliegtuigen zijn die deze gevaarlijke missie in Iran zullen ondernemen, doet er niet toe. De gevolgen van een grote luchtaanval op Iran zijn niet te overzien. Likken de ayatollahs hun wonden als de nucleaire installaties in puin liggen of storten ze Iran in een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten? Hoog spel is het wel wat in Tel Aviv en Washington wordt bekokstoofd.

Dat er iets broeit is voor mij duidelijk. Wat komt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deze week in Israël doen? Toch niet alleen om de nederzetting Psagot, bij Jeruzalem, te bezoeken en daar een glaasje voortreffelijke Israëlische wijn te drinken? En generaals vliegen ook heen en weer.

The New York Times meldde vorige week dat agenten van de Mossad in augustus van dit jaar Abdullah Ahmed Abdullah, ook wel Abu Mohammed al-Masri genoemd, in Teheran hebben vermoord. De tweede man van Al-Qaida werd volgens dit bericht in zijn auto door schutters op een scooter van het leven beroofd. Hij was verantwoordelijk voor zware aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika, waarbij veel doden vielen.

Israël heeft niet ontkend dat Mossad-agenten deze liquidatie hebben uitgevoerd. Is de aanslag een signaal aan Biden dat Iran een broedplaats is voor islamitisch terrorisme? Zou hij dan begrijpen dat Iran onder zware Amerikaanse economische sancties moet blijven en dat er van herleving van het nucleaire akkoord geen sprake kan zijn?

Dat is naar mijn smaak een misplaatste Israëlische uitleg van de aanslag op deze superterrorist. Ik kan me niet voorstellen dat Biden zich hierdoor laat beïnvloeden en van toenadering tot Iran zal afzien.

Israël en de VS lijken er op uit te zijn dit voornemen van Biden met een oorlogsdaad te frustreren.

Oh ja, nog even voordat Trump het Witte Huis verlaat 1257 huizen bouwen in bezet gebied alvorens er een bouwstop uit Washington komt. Nogal doorzichtig en dwaas.

7 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.