Iraanse drones

Salomon Bouman

vrijdag 21 oktober 2022

“Wees niet bang voor Poetin. Bewapen Oekraïne.” Uit de mond van Nathan Sharansky, de grote vrijheidsstrijder voor Joodse emigratie uit de voormalige Sovjet-Unie heeft zo’n uitspraak moreel gewicht. Toen hij voor zijn vrijheid vocht in de Sovjet-Unie was hij niet bang, ook niet voor de lange gevangenisstraf die hem werd opgelegd.

Als het aan Sharansky ligt moet Israël zich niet laten intimideren door Dmitri Medvedev, een vroegere Russische president en nu een belangrijke speler in het Russische veiligheidssysteem. Deze Rus waarschuwde Israël dat bewapening van Oekraïne de betrekkingen met Rusland grote schade zou toebrengen.

Israël heeft tot nu toe wegens de Russische militaire aanwezigheid in Syrië een afwachtende houding aangenomen. Militaire coördinatie met de Russen is voor Israël van strategische belang om in het Syrische luchtruim te kunnen optreden tegen wapenleveranties door Iran aan Hezbollah.

In de Israëlische politiek laten zich invloedrijke stemmen horen die vinden dat Israël zich wél openlijk in de rij van westerse landen moet scharen die Oekraïne met de modernste wapens uitrusten.

Oekraïne heeft geen belangstelling voor door Israël geleverde helmen en kogelvesten, maar zit te springen om het Israëlische anti-raketsysteem dat effectief zou kunnen zijn tegen inkomende Russische raketten en drones van Iraanse makelij uit het Russische militaire arsenaal. Dit raketsysteem is een mede door de VS gefinancierd Israëlisch hoogstandje, vol geheime technologie die Israël om veiligheidsreden voor geen prijs wil prijsgeven. Hoe kan Israël er zeker van zijn dat zo’n systeem niet in Russische handen zou vallen?

Sharansky kan zeggen wat hij wil maar wegens de in Oekraïne aangetoonde effectiviteit van de Iraanse drones zou Israël er verstandig aan doen deze militaire geheimen niet prijs te geven.

Voor zover bekend heeft een Iraanse drone een bereik van 2500 kilometer, een vluchttijd van 24 uur en een explosieve lading van 80 kilo. Bovendien kan de Iraanse drone worden geprogrammeerd vastgestelde doelen aan te vallen. De Iraanse drone heeft in Oekraïne bewezen een zeer geducht wapen te zijn, dat Israël ook vanuit Iran kan bereiken. Geheimhouding van de Israëlische militaire technologie die in het raketafweersysteem is geïnstalleerd, is onder de gegeven omstandigheden een strategisch veiligheidsbelang.

Als deze technologie in Iraanse handen zou vallen, kan Iran de kamikazedrones wellicht zodanig programmeren dat ze het Israëlische anti-luchtdoelraketsysteem zouden kunnen verblinden.

Morele overwegingen en veiligheid gaan niet altijd hand in hand.

7 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.