Een-tweetje

Salomon Bouman

vrijdag 26 februari 2021

Ik kreeg er een goed gevoel bij dat Israël in zijn buidel heeft getast om coronavaccins te kopen voor het Syrische regime van Bashar al-Assad. Beter dan kogels, dacht ik.

Natuurlijk was het geen uitbarsting van Netanyahoe’s liefde voor zijn Syrische vijand, maar zat er achter dit in wezen afgedwongen gebaar een menselijke tragedie.

Hoe dan? Een ultraorthodox meisje/vrouw waagde het, waarschijnlijk deze maand, om vanaf de bezette hoogvlakte van Golan naar Syrisch gebied over te steken. Waarom? Werd ze thuis belaagd, trok de islam haar aan?

Wat haar motieven ook waren – misschien was ze verward –, ze werd snel door Syrische strijdkrachten gevangengenomen. Hadden ze een spion in handen gekregen?

Op het bureau van premier Benjamin Netanjahoe rinkelden de telefoons. Bezorgde ouders aan de lijn. “Haal mijn kind terug, bewakasja.” Je kan van Netanjahoe zeggen wat je wil, maar als het gaat om het redden van een Israëlisch mensenleven dan noopt zijn Joodse emotie hem om snel te handelen.

Hoe doe je dat? Je zorgt er voor dat Israëlische militairen twee Syrische schaapsherders nabij de hoogvlakte van Golan gijzelen. Dan kun je op voet van gelijkheid onderhandelen. Zo werkt dat in het Midden-Oosten.

Hoe benader je je Syrische vijand in Damascus? Waarom weet ik niet, maar de Russische potentaat Vladimir Poetin heeft respect voor Benjamin Netanjahoe en ik denk dat het wederzijds is.

Dat is het begin van de ontknoping van dit drama. Poetin heeft als beschermer van Bashar al-Assad veel invloed in Damascus. Dus belt Netanjahoe met Poetin en vraagt hem tussen hem en de Syriër te bemiddelen.

Bashar al-Assad stemt in, maar natuurlijk op zijn voorwaarden.

Het Israëlische meisje mag naar huis als Israël de twee Syrische herders ook laat gaan. Maar – en dat vind ik bemoedigend – hij stelt als voorwaarde dat Israël voor Syrië voor een onbepaald bedrag (honderdduizenden dollars) coronavaccins koopt, waarschijnlijk het Spoetnik-vaccin.

Medicijnen in ruil voor mensen. Netanjahoe stemt in. Ik vind het beslist bemoedigend dat Bashar al-Assad ondanks de hitte van de vijandschap Israël via Russische bemiddeling heeft gevraagd hem te helpen Syrische levens te redden.

Een onsje menselijkheid tussen de bommen door!

Ik vermoed dat de Syrische dictator via de tv en andere kanalen weet dat Israël uitblinkt in de bestrijding van het coronavirus.

Dat weten de Nederlandse kijkers en luisteraars ook. Nooit kreeg Israël in Nederland, maar ook elders, zoveel complimenten als voor de aanpak van het coronaspook. Pure winst voor een in de media vaak harteloos bekritiseerd land.

7 + 3 = ?
Prachtig alleen was het meisje niet ultra orthodox. Dat was gewoon fake News. Zoek het maar uit in de Israëlische kranten. Jammer want zo stigmatiseerd u een hele bevolkingsgroep die enorm belangrijk voor het hele Joodse volk is.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.