Haat

Salomon Bouman

vrijdag 11 november 2022

Wat tekent de sfeer in Israël treffender dan rechtse internetterreur tegen een bijeenkomst van Israëlische en Palestijnse families die als gevolg van het conflict familieleden hebben verloren?

In Haaretz las ik dat de middelbare school Galileo in Kfar Saba een traditionele ontmoeting tussen deze families onder ultrarechtse druk heeft moeten afzeggen.

De schoolleiding werd ervan beschuldigd een ontmoeting te organiseren met “families van terroristen” die als gevolg van het conflict het leven hebben verloren.

Een rechtse activist schreef volgens Haaretz dat de school die ontmoeting met Palestijnse families organiseert “om de harten van de studenten te vergiftigen.”

Op sociale media verschenen teksten waarin de staf van de school werd weggezet als “Israël haters” en “gevaarlijk onkruid.”

Volgens de directeur van de school zijn er bij de ontmoeting tussen Israëlische gezinnen geen Palestijnse families betrokken die in verband kunnen worden gebracht met terreur.

Iets dergelijks gebeurde ook op een middelbare school in Beersjeva.

Als verzoenend contact onmogelijk wordt gemaakt wat heeft de toekomst dan in petto?

Als Benjamin Netanjahoe de Arabische Ra’am partij (vijf zetels in de Knesset) een “nest van terroristen” noemt dan voedt hij haat. Toch zag hij er een paar jaar geleden geen been in deze partij op te nemen in een coalitieregering.

Donald Trump en Benjamin Netanjahoe hebben een ding gemeen: ze zaaien haat en wantrouwen en ondermijnen daardoor het basisgevoel voor de democratische gedachte.

Nog even dit voor de goede orde: Bezalel Smotrich van de Religieuze Zionistische partij heeft bij de herdenking van de moord op premier Jitschak Rabin in 1995 gezegd dat de Shin Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, achter die aanslag zat.

Benny Gantz, nu nog minister van Defensie en ex-chefstaf, is bij de Klaagmuur uitgejouwd. “Moordenaar, moordenaar” werd er geschreeuwd, zei hij buiten zichzelf van woede bij de herdenking van de moord op Rabin.

Enkele opmerkingen en citaten om de lezers van de Crescas-nieuwsbrief een idee te geven van de spanningen in de Israëlische samenleving.

7 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.