Rafah

Salomon Bouman

vrijdag 16 februari 2024

Het Nederlands kent de uitdrukking “met je rug tegen de muur staan.” Als je de internationale ontwikkelingen rond Israël analyseert kan je tot de conclusie komen dat premier Benjamin Netanjahoe inzake de oorlog tegen Hamas met zijn rug tegen een muur van onbegrip is komen te staan. Een akelig isolement begint vorm aan te nemen.

Dat weerhoudt Netanjahoe er niet van Israël naar een “absolute overwinning” (nitsachon moeglat) op Hamas te leiden. De vernietiging van de militaire infrastructuur van Hamas en vrijlating en/of bevrijding van nog 134 gijzelaars uit de donkere tunnels van Hamas heeft zijn hoogste prioriteit. Dat een militaire operatie in Rafah, in het zuiden van Gaza, in de nacht van zondag op maandag, leidde tot de bevrijding van twee gijzelaars heeft Netanjahoe nogmaals gesterkt in de rechtmatigheid van zijn politiek. Het was even een triomfantelijk gevoel voor hem en de Israëli’s, dat snel werd overschaduwd door een verklaring van Hamas dat tijdens de bevrijding van die twee gijzelaars drie andere gijzelaars werden gedood en vijf ernstig gewond. De verantwoordelijkheid voor het enorme aantal Palestijnse doden – misschien meer dan 28.000, volgens Hamas – ligt volgens Netanjahoe volledig bij de leiders van deze organisatie.

Tsahal, het leger, stelt op basis van buitgemaakte documenten van Hamas plannen klaar te hebben om Hamas in Rafah de genadeslag te kunnen geven en tevens de gijzelaars te bevrijden.

Zal deze reële dreiging Hamas alsnog bewegen akkoord te gaan met het vrijlaten van gijzelaars tegen een tijdelijk bestand of andere door Israël in te willigen eisen?

Bij het uitblijven van een akkoord tussen Israël en Hamas over vrijlating van nog levende gijzelaars is volgens Netanjahoe een beslissende aanval op Hamas in het laatste bolwerk van deze organisatie, in Rafah, onvermijdelijk.

Aan zo’n grote militaire operatie, hoe goed ook gepland, kleven zware internationale bezwaren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft Netanjahoe persoonlijk gewaarschuwd wegens het te verwachten grote aantal Palestijnse doden af te zien van een aanval op Rafah als de veiligheid van de Palestijnen niet kan worden gegarandeerd. Egypte, dat een lange grens met Gaza heeft, vreest dat honderdduizenden Palestijnen onder druk van het Israëlische militaire offensief naar de Egyptische Sinaïwoestijn zullen proberen te vluchten. Een vooruitzicht dat zelfs tot bevriezing van de Israëlisch-Egyptische vrede kan leiden.

Leiders van de EU waarschuwen Israël voor een Palestijnse humanitaire crisis van ongekende omvang. Ook klinken gelijkluidende waarschuwingen uit soennitisch-Arabische landen waarmee Israël middels het Abraham-akkoord relaties heeft opgebouwd. Moody’s, zwaargewicht onder de internationale kredietbeoordelaars, heeft de kredietwaardigheid van Israël verlaagd, onder andere wegens de oorlog met Hamas en begrotingswanorde.

Een Nederlandse rechtbank heeft Den Haag bevolen binnen een week de levering van onderdelen voor F-35 straaljagers aan Israël te stoppen. Oxfam-Novib, een vredesorganisatie heeft maandag de daartoe aangespannen rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden gewonnen. De rechtbank oordeelde dat de Israëlische straaljagers in Gaza het oorlogsrecht zouden kunnen schenden. De Nederlandse staat is in cassatie gegaan tegen dit voor Israël hard aangekomen vonnis. De rechters deden hun uitspraak kort voor demissionair premier Rutte in Israël met Netanjahoe en de Palestijnse president Abbas sprak, onder meer over de gevolgen van een grote Israëlische militaire actie in Rafah. Rutte drukte Netanjahoe evenals Biden op het hart al het mogelijke te doen om de Palestijnse bevolking zoveel mogelijk te ontzien.

De VS, Egypte, Moody’s, de rechtbank in Den Haag, reeksen zeer kritische artikelen in de toonaangevende wereldmedia en aanhoudende pro-Palestijnse demonstraties in de grote westerse steden zijn de voorbode voor moeilijke tijden voor Israëls internationale positie.

Terwijl Israël onder toenemende internationale druk staat, heeft het Israëlische leger Hamas in Rafah in de houdgreep.

Deze situatie schept kansen voor een mogelijke doorbraak in onderhandelingen tussen Israël en Hamas over vrijlating van de gijzelaars in ruil voor een langdurig bestand tussen de strijdende partijen. En dus ook het afblazen van een grote militaire actie in Rafah, waarover ook premier Mark Rutte zich om humanitaire redenen grote zorgen maakt.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000