Klimaatcrisis

Salomon Bouman

vrijdag 3 december 2021

Redden de kolonisten in Judea en Samaria Israël of een deel ervan?

Wat een wonderlijke vraag toch, zult u denken. Maar met een blik op de verre toekomst ligt deze vraagstelling misschien verborgen in Gods hand. Toen Judea en Samaria meer dan tweeduizend jaar geleden onder Joods bewind bloeiden, woonden de Joden op of nabij de bergrug in Judea en Samaria (westelijke oever van de Jordaan), die van noord naar zuid loopt. In die tijden leefden de Filistijnen in de kuststreek.

De geschiedenis heeft deze realiteit toen uitgewist. Anno 2021 zou de verdeling van het land tussen de zee en de rivier Jordaan, tussen Israëli’s en Palestijnen weer actueel kunnen worden.

Hoe? Door de klimaatcrisis. Wie naar Israël vliegt ziet door het raampje van het vliegtuig de dicht bevolkte kuststrook. Daar liggen de bloeiende steden Tel Aviv, Haifa, daar klopt het hart van Israël.

Dat hart zal door het rijzen van de zee door een hartverlamming worden getroffen. Golven van enkele meters hoog zullen de kustplaatsen wegvagen. Een doemscenario? Ja. Klimatologen houden rekening met de stijging van de zee als gevolg van het smelten van de enorme ijsbergen en ijsvlakten op de Noordpool. Het lijkt in weerwil van alle klimaatcongressen een niet meer te stoppen dreiging voor de aan de zee gelegen lage landen, Israël en Nederland in begrepen.

Waar moeten de Nederlanders heen als het water met drie of vier meter stijgt? Er zijn geen bergen waar de mensen droge voeten kunnen houden. Israëli’s hebben wel een vluchtroute. Ze kunnen zich bij de kolonisten voegen in de hoger gelegen heuvels en bergen in Judea en Samaria. Terwijl de kuststrook onderloopt keren de Joden terug naar de oude Joodse bakermat in Judea en Samaria, die tweeduizend jaar geleden door de Romeinen werd vernietigd. De kolonisten gingen hen in de twintigste eeuw voor. De voor het zoute zeewater op de vlucht geslagen Israëli’s uit de kuststrook voegen zich bij hen. Niet om ideologische redenen, maar wel om aan verdrinking te ontsnappen. Als het aan de kolonisten ligt, zullen er in zo’n scenario geen Palestijnen meer zijn in Judea en Samaria. Die zijn in de Arabische ruimte opgenomen. Gods hand?

De Israëlische legerleiding zoekt nu ook oplossingen voor de klimaatcrisis. Straaljagers zouden bij temperaturen van 50 graden Celsius moeilijkheden ondervinden bij het opstijgen. Er wordt gedacht aan ondergrondse start- en landingsbanen. En wat met de koelsystemen in tanks, of de kleding van de soldaten als de zon op hen brandt?

De omliggende landen zullen volgens prognoses ook hard door de klimaatcrisis worden getroffen. Dorst en honger zullen tot grote vluchtelingenstromen leiden. Het is serieus: de legerleiding meent dat Israël nu al grote, hoge hekken om het land zou moeten bouwen om vluchtelingen te verhinderen het land van melk en honing te overlopen.

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.