21 Juni

Leo Mock z”l

vrijdag 24 juni 2016

Dinsdag was een drukke dag. Het begin van de zomer en dus de langste dag. Dat hebben we zo allemaal op de basisschool geleerd – voordat de grote onderwijsverschraling een feit was … Toch blijkt het in praktijk dan weer ingewikkelder te zijn, want de astronomische zomer begint op 20 of 21 juni. Dit jaar vielen echter het begin van de astronomische zomer en 21 juni samen. En dus was 21 juni onbetwist de langste dag van 16 uur en 46 minuten zonlicht. Wat overigens ook weer goed zou zijn voor het humeur van de mens. 'Langste dag van het jaar kan humeur verbeteren,' kopte een artikel op nu.nl:

Het extra licht op de langste dag van het jaar en op de andere dagen in de zomer zorgt mogelijk voor een verbetering van het humeur, stelt een professor van de Universiteit van Pennsylvania … "Mensen lijken zich beter te voelen in de zomermaanden. Er worden meer positieve emoties ervaren", vertelt Philip Gehrman van de universiteit in Time …

Waarna een verhandeling komt over de link van zonlicht en een verschuiving in het slaap-waak ritme (circadiaan ritme) richting onze natuurlijke biologische klok. Enfin, je voelt je gewoon beter in de zon. Punt. Een artikel op de Belgische site deredactie.be stelt overigens dat 20 juni dit jaar de langste dag was, en niet de 21e. België en zo moet je maar denken …

Maar dinsdag waren er ook enkele grote zaken die mogelijkerwijs aan u voorbij gingen. Zo was het die 21e ook Wereld Yoga dag, een bedenksel van de VN. Niet minder belangrijk was dat de 21e juni tevens de 34e International Music Day was, kijk maar even op deze UK-site (zolang dat nog Europees kan …). Hoewel het een Frans initiatief schijnt te zijn, in 1982 voor de eerste keer gehouden, dat thans in 120 landen wordt gevierd! Ook leuk was het feit dat de 21e – jazeker – ook nog eens de Nationale Dag van de Lange Mensen was. Het doel is “Aandacht vragen voor ‘de knelpuntjes’ waar lange mensen tegenaan lopen”. We kunnen lacherig doen over al deze nationale en internationale dagen, maar het toont dat mensen toch ook in deze tijd op zoek zijn naar een gemeenschap, hoewel die ook internationaal mag zijn en niet per se in je eigen dorp. Het feit dat wereldwijd of in één land mensen met één bepaalde zaak bezig zijn, geeft een soort gevoel van eenheid en saamhorigheid. Nah, hoe moeilijk kan een Europese Unie dan zijn?

Tropisch warm zou het donderdag worden, mogelijk de dag van de Brexit (European Brexit day, of European Unity Day?) 29 Graden jubelde een nieuwsbericht begin afgelopen week zelfs. Naarmate de donderdag dichterbij kwam, werden de verwachtingen wat naar beneden bijgesteld: 25 graden, maar wel broeierig warm. Om een uur of 1 donderdagmiddag loop ik voetensoppend door de kleine watervallen die de stortregens op rijbaan en trottoir deden ontstaan. Op mijn sandalen, want ik ben optimistisch ingesteld. Tjee, kunnen ze niet eens meer een weerbericht normaal maken of zo?! ‘Hoe kan het nu dat de weersverwachtingen 20-30 jaar geleden betrouwbaarder leken dan nu met al onze supercomputers en bijbehorende algoritmes’, zeg al ik mopperend tegen mezelf. Zo’n vier uur later loop ik in semi-regenwoudsfeer naar de supermarkt. Inderdaad broeierig warm, vochtig en heet drukkend tegelijk. Zouden alle klimaatveranderingen gewoon een wispelturiger en dus minder voorspelbaar weerbeeld opleveren? Misschien een onderzoekje waard, voordat we de Vier Jaargetijden van Vivaldi op één dag gaan beleven? Misschien gaat het klimaat ons wel tot samenwerking dwingen als we er vrijwillig niet toe komen …

Laten we hopen dat het donderdag niet tot een Brexit komt, het zou in ieder geval een overwinning zijn voor de positieve krachten in Europa, met alle makkes die de EU nu vertoont. Het onderbuikse alternatief lijkt vooralsnog niet beter. Laten we bij de parasja van deze week blijven, Ba’alotecha (Bemidbar 8:1 - 12:16), die opent met het voorschrift voor de priester om dagelijks de Menora, de zevenarmige lamp, in de Tempel te ontsteken. Een lamp die in de Late Oudheid en Middeleeuwen symbool stond voor de zon met daaromheen de zeven planeten. Die Menora kan misschien cultisch gezien niet meer ontstoken worden – er is immers geen Tempel meer – maar het spiritueel menslievende licht kan door iedereen dagelijks ontstoken worden, zodat ons bestaan geen asociale rat-race of survival of the fittest (dodenmars van het leven?) is, maar een ethische dimensie heeft waarbij men voor elkaar zorgt. Dat hoeft een individuele ontplooiing niet in de weg te staan. Integendeel.

Sjabbat sjalom!

7 + 4 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.