Gevaren

Leo Mock z”l

vrijdag 10 juni 2011

Enkele weken geleden kregen we een brief van de bibliotheek. ‘CHIPS’ – dacht ik – welke boeken ben ik nu weer vergeten terug te brengen? Maar gelukkig, het ging niet over boeken die te laat zijn teruggebracht. Nee, we werden door Amstelland Bibliotheken – ‘Centrum voor kennis en cultuur’ – vriendelijk op de hoogte gesteld van de beslissing om de vestiging in Middenhoven te sluiten. Te duur, niet meer financieel haalbaar – enfin een beetje in die trant. Ik weet het – het gaat maar om Middenhoven, dat gebied dat zich ten onrechte ‘Amstelveen’ noemt (alles voorbij de lijn Groenelaan-Sportlaan is NIET authentiek, autochtoons Amstelveen ...). Maar toch – een bibliotheek sluiten??? En er was net ingrijpend verbouwd in 2008, lees maar mee:

De openbare Bibliotheek in Middenhoven is sinds 21 april wegens verbouwing tijdelijk gesloten voor het publiek. Op 1 augustus 2008 gaat de dan ingrijpend gerestaureerde vestiging weer open.

Dus je gaat eerst nog geen 3 jaar geleden een bibliotheek ingrijpend verbouwen, om hem dan nog geen 4 jaar later te sluiten? Maar toch nogmaals – een bibliotheek sluiten? Waarschijnlijk is dit soort maatregelen en bezuinigingen onderdeel van die veelgenoemde kenniseconomie en mantra’s als ‘Nederland kennisland’, ‘we moeten weer concurreren met het buitenland’, ‘tot de top willen behoren’, ‘excelleren’ - afijn u kent dat loze geroep wel ... We moesten ook af van de ‘zesjesmentaliteit’. Aah – dít is natuurlijk die veelgeroemde VOC-mentaliteit waar je eerder over hoorde. Ja kijk, als je in die tijd inboorlingen en bosjesmannen wilde koloniseren en zo, dan had je natuurlijk niet zo veel aan boeken en bibliotheken – overbodige ballast. Zo’n schip kan zò zinken door al die boeken aan boord. En wie krijgt dan de schuld? Juist! Die Jidden aan boord die hun 20-delige Talmoedsetten en andere boeken meenamen. Daardoor kapseisde het schip!

Maar niet alleen bibliotheken gaan dicht. Ook zwembaden schijnen niet ontzien te worden. Ja ook schoolzwemmen wordt te duur. En zeg nou niet dat dit allemaal alleen maar om geld gaat. Nee, dat kan ook fatale gevolgen hebben voor mensen. Lees mee op www.nu.nl van afgelopen 30 mei:

Steeds meer kinderen kunnen niet goed zwemmen. Door bezuinigingen sluiten zwembaden en wordt schoolzwemmen vaker afgeschaft, daardoor doen kinderen te weinig zwemervaring op.
Het Nationaal Platform Zwembaden en Reddingsbrigade Nederland trekken aan de bel, schrijft het AD.
Jaarlijks verdrinken gemiddeld veertien kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. Het aantal verdrinkingen met dodelijke afloop daalde vanaf de jaren negentig, maar is nu stabiel.

Ach, allemaal linkse hobby’s! Mensen moeten gewoon meer zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Als zo’n kind dat niet kan zwemmen in het water valt, dan moet dat gewoon zelf de verantwoordelijkheid nemen om te gaan zwemmen. Dat moet je niet gaan regelen door zwemlessen te geven of zwembaden te hebben. Dat is betuttelend en paternalistisch. Laat mensen dat zelf regelen. Over het misbruik van de leus ‘maar je hebt ook een stuk eigen verantwoordelijkheid’ stond een aardig stuk in de De Pers. Ik deel hier enkele passages met u:

Wonderbaarlijk: met de lijfspreuk ‘eigen verantwoordelijkheid’ onder de arm lost het kabinet Rutte werkelijk alles op.
Bent u een zelfstandige zonder personeel? Een diender of een bajesklant? Onder de zestien of boven de vijfenvijftig? Of bent u wel eens ziek? Dan heeft dit kabinet een boodschap voor u. Zoek het lekker zelf uit.
Of het nou gaat om bezuinigen op uitkeringen of rijden met winterbanden. De bewindspersonen van het kabinet-Rutte smijten gortig met hun lijfspreuk ‘eigen verantwoordelijkheid’.

De autorijder

‘Mijn beleid is om winterbanden niet verplicht te stellen, maar de eigen verantwoordelijkheid van weggebruikers en opdrachtgevers van professioneel personenvervoer voorop te stellen.’

De verkeersveiligheid wordt verbeterd door minister Schultz.

(...)

De zzp’er

‘De eigen verantwoordelijkheid van zzp’ers blijft uitgangspunt bij het kabinetsbeleid ten aanzien van zzp’ers’.

Minister Kamp gaat het pensioentekort van zelfstandigen zonder personeel te lijf.

Oom agent

‘Minder regels en meer eigen verantwoordelijkheid leiden tot meer werkplezier voor de dienders en meer veiligheid in de samenleving.‘

Minister Opstelten maakt Nederland veiliger.

Verder lezen? Kijk hier.

Ach, je zou er hoofdpijn van krijgen ... En dan bent u niet de enige: ca. 2.000.000 Nederlanders lijden aan migraine. Samen verzuimen ze 5.4 miljoen werkdagen, berekenden de cijfertjesfanaten. Een vervelende ziekte, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs één van de twaalf meest beperkende aandoeningen.
Toch vraag je je af of het aantal mensen dat migraine heeft niet erg is toegenomen: 1 op de 8 heeft er immers last van! Zou het iets met milieuverontreiniging te maken hebben, onzuivere lucht, een te gestreste maatschappij, het multitasken, mobiel bellen, of iets in ons eten? Want je kunt niet eens meer veilig een komkommertje eten, of je moet bang zijn voor de ontzagwekkende en angstaanjagende EHEC ... Een maand na de uitbraak in Duitsland is er nog steeds niets bekend over de oorzaak en komen er nog steeds zieken bij. Wordt ons voedsel ècht veiliger zoals de industrie beweert? Want we hebben al het nodige achter de rug de laatste 10-15 jaar: BSE-koeien, dioxinekippen, varkenspest, mond-en klauwzeeruitbraken, salmonella-eitjes, vogelgriep, kip met superbacteriën, en nu de EHEC-komkommer (“What the (E)HEC @#$%!...”). Hoe kan dat nou allemaal? Tijd voor allerlei complottheorieën. Ook de EHEC zou in elkaar geknutseld zijn in een laboratorium en dan op de mensen zijn losgelaten, volgens een bericht op GEENSTIJL.

Nou, je kunt het allemaal wel weer wegwuiven, maar mobiel bellen blijkt opeens (misschien?) WEL kankerverwekkend te zijn – zoals sommigen allang zeiden. Eerder in onderzoeken zou er geen verband tussen mobiel bellen en kanker zijn gevonden, hoewel er veel tegenstrijdige conclusies aan soms dezelfde onderzoeken werden verbonden. Het blijft allemaal nog een beetje vaag, maar toch lijkt men minder zeker dat er geen gevaar is, dan eerder gezegd was:

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft de mobiele telefoon op de lijst van mogelijke kankerverwekkers gezet. Een grote studie toont aan dat de straling van mobieltjes het risico op hersentumoren kan vergroten.
Volgens de WHO is er mogelijk toch een verband tussen mobiel bellen en kanker. De WHO heeft het onderzoek dinsdag bekendgemaakt.
Onderzoekers in veertien landen hebben studies over het risico van mobiel bellen vergeleken en komen tot de conclusie dat er een verband kan zijn met hersentumoren. Uit eerder langdurend onderzoek bleek juist dat er geen verband was.

Tja, moeten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen en allemaal en masse overgaan op alleen nog maar bellen met de ‘oude’ huistelefoon? Dat hoor je ze dan weer niet zeggen ... Zou ook slecht zijn voor de economie ... Voor de zekerheid gaan we tòch even 1300 gezinnen uitkopen die onder hoogspanningskabels wonen:

Minister Verhagen van Economische Zaken wil binnenkort 1300 gezinnen gaan uitkopen, omdat ze onder hoogspanningskabels wonen. De 500 miljoen euro die hij daarvoor nodig heeft wil hij verrekenen via de energierekening van alle Nederlanders.
Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een uitgelekte brief aan de Tweede Kamer. Volgens wetenschappers kan het wonen onder zulke kabels gevaren opleveren voor de volksgezondheid.

Geen slechte deal. Zo’n 5500 mensen uitkopen voor 500 miljoen euro. Das 10.000 euro de man – vast veel minder dan de staat ooit zal moeten uitkeren aan deze mensen als ze kanker krijgen ... Money makes the world go round, the world go round ...

Helemaal onthutsend (en mogelijk iets overdreven?) in deze was een melding in de media van de Raad van Europa die op het gevaar wijst van allerlei draadloze netwerken naast mobiel bellen, zoals WIFI. Ik selecteer enkele passages:

Schoolkinderen mogen niet meer worden blootgesteld aan straling van mobiele telefoons en draadloze internetverbindingen (wifi). Scholen moeten die verbannen, vindt de Raad van Europa.
(...)
De commissie vindt dat alle mobiele telefoons, DECT-telefoons, wifi- en wlan-systemen uit klaslokalen en scholen moeten worden geweerd.
(...)
Overigens vindt de commissie ook dat babyfoons een risico zijn, vooral omdat deze wel erg dicht bij baby’s staan.

De commissie adviseert thuis het gebruik van vaste telefoons, telefoons dus die aangesloten zijn op een kabel. Daarnaast is het niet goed voor de gezondheid om allerlei elektrische apparaten (als tv’s) op stand-by te laten staan.

Overheden moeten zich bij plaatsing van gsm-, umts-, wifi- of wimax-masten niet laten leiden door de operators, maar in overleg gaan met burgers en bezorgde burgerorganisaties om een plaats te bepalen voor zo’n mast. De overheden moeten ook beter luisteren naar wetenschappers die al in een vroeg stadium de noodklok luiden over schadelijke gevolgen van elektromagnetische straling.

Misschien is het allemaal iets overdreven en is de lucht schoner dan we denken, het eten veiliger, mobiel bellen minder gevaarlijk, en zijn woningen onder hoogspanningdraden best tof – maar toch, wie neemt de verantwoordelijkheid? De burger zelf? Die dan terug gaat naar de grotten van de oermens, waar je zonder elektriciteit en communicatiemiddelen gaat wonen en af-en-toe wat wild jaagt en onbespoten bessen eet? Gaan we het de ‘markt’ zelf laten oplossen? De telefoniebedrijven en de lokale overheden die geld krijgen voor het plaatsen van zo’n mast voor draadloze telefonie? Maar wie dan wél?

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008