Na de horde van Jom Kipoer is Soekot nu echt zichtbaar geworden. Misschien heeft u zelfs al meteen uitgaande Jom Kipoer een begin gemaakt met het opbouwen van de soeka. Uw felbegeerde setje met de loelav, mirtetakken, wilgenbladeren en etrog stond wellicht al in (en naast) een vaas ongeduldig te wachten op het moment dat u de mitswa ging vervullen donderdagochtend. Een nieuwe lading honingcake werd ook nog net op tijd gefabriceerd om de verwachte gasten die uw soeka komen bewonderen, iets te eten voor te zetten. De machzoriem werden gelukkig ook net op tijd in de kast gevonden en afgestoft – wat kan een jaar toch veel stof doen opwaaien. En dat mooie antieke boekje met de Tikkoen voor Hoshanna Rabbah – waar lag dat ook al weer? Nee, Soekot gaat ook dit jaar niet vanzelf …
Met Soekot in aantocht heeft de herfst in onze Lage Landen zich meestal ook al aangediend. Compleet met de gebruikelijke wind, regen, verkleurende en vallende bladeren, spinnen en paddenstoelen. Paddenstoelen zijn rare dingen: met hun mooie kleuren zien ze er verleidelijk uit, zoals ik zelf kon vaststellen tijdens een boswandeling …
Maar paddenstoelen hebben ook iets raadselachtigs, unheimisch. De uitdrukking ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ heeft meestal geen positieve bedoeling. Al eeuwenlang werden ze behalve als voedselbron ook gebruikt om vergif mee te bereiden. Bovendien vond men het raar dat paddenstoelen opeens verschenen – schijnbaar uit het niets. Vandaar dat men al snel paddenstoelen met magie en hekserij in verband bracht, denk aan de heksenkring.
Hoe zit het eigenlijk met paddenstoelen in Tenach? Ogenschijnlijk vinden we nergens in de Tora iets dat op paddenstoelen lijkt. Als je dieper gaat zoeken, vind je wel wat in het verhaal van de profeet Elisja (II Melachiem 4:39):
“Daarop ging er een naar het veld om groenten te plukken; en hij vond een wilde slingerplant en plukte daarvan wilde kolokwinten, zijn kleed vol. Toen hij teruggekomen was, sneed hij die in stukjes in de moespot; want zij kenden ze niet” (NBG 1951).
Deze kolokwinten zijn volgens sommigen de vertaling van het Hebreeuwse pakoe’ot in het vers. De Redak (r. Kimchi) zegt echter dat het een soort paddenstoel is die op de druivenstok groeit. Enfin, ga nooit zelf plukken …
Tot slot: voor wie wil rondtrekken en een soeka nodig heeft – of gewoon geen grote soeka wil – is er nu deze Safari soeka, die u gewoon kunt meenemen en opzetten waar u wilt.
Een andere oplossing is om van je auto een soeka te maken – op de foto hieronder kan je zien hoe dat gaat.
Chag sameach!