Wat gebeurt er toch allemaal op dat ministerie van Veiligheid en Justitie? Na de opmerkelijke Teeven-deal, het verdwenen bonnetje en de ogenschijnlijke doofpot er omheen, blijkt er nu opnieuw negatief nieuws op te duiken over dit ministerie: ambtenaren die de waarheid wel belangrijk vonden, werden op alle mogelijke manieren tegengewerkt: van vervelend werk krijgen tot niet bevorderd worden, aldus meldde de voormalig vertrouwenspersoon integriteit op dat ministerie.
Raar dat er een kloof ontstaat tussen de burger en de politiek? Er ontstaat geen kloof, men heeft wel vraagtekens bij de soms bedenkelijke morele staat van de politiek. Van Kamerleden die gewoon vertrekken met wachtgeld voor een baan in de wereld van het grote geld, tot falende politici die nergens echt op worden aangesproken, tot de gesloten bedrijfscultuur op Veiligheid en Justitie. Hoe zei Prediker (3:16) het ook alweer: Voorts aanschouwde ik onder de zon de plaats des rechts: daar heerste het onrecht; en de plaats der gerechtigheid: daar heerste het onrecht.
En toen was er 'zika'. Groot alarm volgens de WHO die wel vaker groot alarm slaat bij dingen die achteraf wel meevallen, maar andere grote zaken soms te laat signaleert. Maar Wim Kan zei het al: voorspellen is moeilijk, zeker als het over de toekomst gaat … Drie miljoen of meer mensen zouden geraakt kunnen worden door deze ziekte die vooral gevaarlijk zou zijn voor zwangere vrouwen. Die krijgen daar een kind van met een klein hoofd en een mini-brein of zoiets. Hoewel over de Braziliaanse cijfers weer discussie zou bestaan … Raar is wel dat die zika nu opeens ook voor volwassenen wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn, of in ieder geval vervelend. Lees het verslag in Metro van Jara van der Meer en Sebastiaan Borgerding, die tijdens hun wereldreis in Latijns-Amerika zika kregen: hoge koorts, hevige gewrichtspijn, et cetera. Inmiddels blijkt het virus ook seksueel overdraagbaar te zijn en is een dergelijk geval in Texas al eens concreet voorgekomen, aldus de Volkskrant.
Waarom lukt het de mensheid niet om echte mondiale problemen goed op te lossen door samenwerking? Zet de knapste koppen uit alle landen bij elkaar en er zou toch een oplossing, of in ieder geval een goedkoop en effectief geneesmiddel te vinden moeten zijn tegen – ik doe een greep – malaria, aids, ebola, zika, mazelen, kanker en hart- en vaatziekten? Vergeet de jaarlijkse griep niet, die wereldwijd misschien wel honderdduizenden slachtoffers maakt – alleen al in Nederland veroorzaakte het griepseizoen afgelopen jaar 7.000 doden meer dan in een gewoon griepjaar. (Wie is er nog bang voor terrorisme?) Blijkbaar toch een gebrek aan urgentie: we kunnen wel mensen op de maan zetten, ruimteschepen naar Mars sturen, maar dit allemaal niet? (En dan heb ik het niet eens over de honger in de Derde Wereld).
Ondertussen is men in Israël druk bezig met de vervuiling rond Haifa, althans zo lijkt het. Een onderzoek aan de Universiteit van Haifa waarschuwt volgens de Yediot voor de gevaren van onder andere de ernstige bodemvervuiling rond Haifa voor de volksgezondheid – vooral die van baby’s. Helemaal geen nieuws want dit speelt al jaren, ook gezien andere cijfers over de hoge frequentie van kanker onder kinderen en volwassenen in de regio Haifa en de link met luchtvervuiling. Baby's zouden ook kleinere hoofden hebben dan elders in Israël (en dat zonder zika, knap hè!)
En er is ook nog de grote aardbeving die eraan zit te komen en die men al zo'n 25 jaar voorspelt. Professor Amotz Agnon, een expert op het gebied van geologie en geofysica (Hebrew University) zei al in 2013 tegen de Jerusalem Post dat een aardbeving duizenden doden in Israël kan veroorzaken.
Wat me bij de verisraëlisering van de Nederlandse maatschappij brengt, zoals ‘voorspeld’ door zelfbenoemd trendwatcher Bakas. Hij mocht helaas in het NIW van enkele weken geleden zijn verhaal houden, maar curieus genoeg ook in het Volkskrant magazine. We moeten af van onze ‘ruggengraat van vla’, onze verwendheid en luiheid: “oorlogseconomie is goed voor de creativiteit; mannen houden van oorlog, en vrouwen houden van soldaten” (de Volkskrant, 16 januari 2016). Bakas ziet echter over het hoofd dat gemilitariseerde samenlevingen zoals Israël, maar ook andere, een soort tunnelvisie ontwikkelen voor gevaren, die alleen nog door de militaire veiligheidsbril worden bekeken. Zo mist men bijvoorbeeld vaak de urgentie voor gevaren van lucht- en bodemverontreiniging, voedselveiligheid, de hygiëne in ziekenhuizen of de verkeersveiligheid – deze laatste categorie heeft sinds 1948 in Israël alleen al meer slachtoffers gemaakt dan de oorlogen en terreur bij elkaar. Wie denkt dat dit allemaal kleine gevaartjes zijn, moet naar de cijfers van het Europees Milieu Agentschap over 2011 kijken (circa 430.000 vroegtijdige sterfgevallen toegeschreven aan fijnstof, 10.000 gevallen van vroegtijdig overlijden door hartziekten ten gevolge van geluidshinder). Wat Bakas met zijn ocelot-bontjas ook vergeet, is dat gemilitariseerde samenlevingen niet zo veel oog hebben voor diversiteit, zwakkeren in de samenleving en minderheden. Een ruggengraat van vla is soms best handig, zeker als je tot zo'n minderheid behoort …
Sjabbat sjalom!