Lente

Leo Mock z”l

vrijdag 6 mei 2016

Pesach ligt alweer achter u. Misschien hebt u nostalgische herinneringen aan de seideravond(en), die heel geslaagd en gezellig was/waren. Bekijk dan ook eens deze foto van het echtpaar Matson van een Jemenitische seider in Jeruzalem in 1939 (als u verder zoekt op ‘Yemenite Jews’ ziet u nog andere mooie foto’s uit deze serie in de Library of Congress). Vertederd denkt u terug aan de kremsjeliesj, gefilte fish, en matze met (bruine?) suiker die zo heerlijk smaken, één week per jaar. Maar misschien bent u stiekem wel gewoon blij met het moment waarop u weer brood kon eten. Of in ieder geval een cracker dan, een biscuitje, kaakje, koekje of iets anders dan die matzes. Volgens de Yediot hebben ze in Azië nu ook de matzes ontdekt en vinden ze die daar razend lekker. Maar goed, wij eten ze dan ook al 3.000 jaar …

Misschien hebt u woensdagavond 27 april op Nederland 2 ook nog de docu Censored voices gezien, die best confronterend is. En wellicht las u ook het artikel in de Yediot over de vreselijke toestand in Nederland, qua antisemitisme, en vraagt u zich af of dit allemaal wel klopt. Of misschien herkent u zich wel in het artikel (ik hoop het niet).

'Horror-lente' heette het verder op internet en op de radio. Een witte Koningsdag zou het worden, code Oranje zal ik maar zeggen …

Voorzichtig verlaten we woensdag het huis. Het weer lijkt mee te vallen. In het dorpscentrum van Amstelveen is het onverwacht een drukte van jewelste, en ook op de Amsterdamseweg is het best druk – hoewel inderdaad minder druk en vol dan in andere jaren. Maar het weer bleek stukken beter te zijn dan was voorspeld. Dit jaar een extra ‘challenge’ – Koningsdag op Pesach! Zie dan maar iets kosjers te vinden – onmogelijk dus voor wie zich strikt aan de regels houdt … Na wat gezellig flaneren over de Amsterdamseweg, waar we ook een intiem hoekje vonden om ons eigen Prince-moment te hebben, vertrokken we naar Buitenveldert, naar het Gelderlandplein. Na een tijdje zoeken naar het gezellige plein daar, kwamen we tot de conclusie dat het plein … niet meer bestond. Dat was inmiddels volgebouwd met luxe winkels. Voor de vrijmarkt in ieder geval funest. Daar was nog maar een fractie van over. Bovendien stonden hier-en-daar gele borden met een verbod op de vrijmarkt. Geen vrij(e)marktwerking dus …

Dan herken ik een silhouet. Dat is X, denk ik. Ik roep hem een paar keer, tot hij me ziet. Hey, Leo – hij geeft me zijn traditionele ‘hug’, want Midden-Oosters. Naar Nederlands gebruik hebben we het even over het weer. “God hield van Koningin Juliana,” zegt hij. “Oh, zeg ik, hoezo?” “Toen zij Koningin was, was het weer altijd mooi,” legt hij nu uit. “Met Beatrix werd het al een beetje kacha-kacha. En nu met Koningsdagen van Willem-Alexander is het weer meestal slecht.” De man blijkt ondertussen al vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw in Nederland te wonen. Zou deze Midden-Oosterse logica toch een kern van waarheid in zich hebben en is het weer een metafoor voor de draagkracht onder de bevolking voor het koningshuis? Dat draagvlak zou zijn afgenomen volgens de media. De NOS had het over een forse daling. De reden van die daling is niet direct duidelijk want men is best tevreden met Willem-Alexander. Ook lijkt de republiek nauwelijks aan te slaan, die blijft hangen op 16% steun. Hoe het ook zij, ik geniet ook dit jaar weer van Koningsdag.

Verder werd in Israël dit jaar een record aantal mensen gearresteerd omdat ze probeerden een Pesachoffer op de Tempelberg te brengen. Dit jaar waren er zelfs meer dan 20 arrestanten! Sommigen smokkelden een lammetje of geitje mee dat echter ontdekt werd. Als het niet zo triest was zou je er haast om lachen, lees het nieuwsbericht op Arutz 7. Maar rond de Tempelberg valt niet zo veel te lachen. Al eerder – enkele dagen vóór Pesach – werd in de omgeving van de Tempelberg een ‘oefening Pesachlam slachten’ gehouden. Wat eerst begon als ‘gimmick’ van het Tempelinstituut wordt nu jaarlijks door steeds meer mensen bijgewoond. Andere Tempelactivisten werd de toegang tot Jeruzalem ontzegd vanwege de angst dat zij een Pesachlam-ceremonie op de Tempelberg wilden uitvoeren.

Tja, voor je het weet is er sprake van ‘als er één schaap over de dam is, volgen er meer’ …

Voorlopig houden we ons in Nederland met belangrijkere zaken bezig, zoals de eerste meivorst die sinds 1997 in de Bilt werd gemeten. Verder hoop ik natuurlijk dat de meivakantie geslaagd was.

Sjabbat sjalom!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008