Politici laten zich niet horen

Leo Mock z”l

vrijdag 11 juni 2010

De weergoden bleven ook deze week vertoornd. Misschien is het einde der tijden aangebroken en is het wachten op een nieuwe overstroming die grote delen van de wereld onder water zet ... Wie zal de Noach zijn die de mensheid veilig de Ark van de klimaatbeheersing in zal krijgen? Of is het al te laat? Het jodendom is een positieve religie die gelooft in de mens, de schepping positief waardeert en er naar streeft om een betere wereld te realiseren. En dat is meer dan mooie verkiezingsretoriek ... Voor nu is het wachten op beter weer, want van grijze luchten en regen word je niet vrolijk. Terwijl het vorige week nog fraai was en de 25-26 graden met gemak werden gehaald.

Dat was maar goed ook, want in Amstelveen was het Avondvierdaagse. De afgelopen 6 jaar lopen onze kinderen daar in mee. Zelf loop ik ook (heel) af-en-toe een dagje mee. Leuke ervaring om zoveel verschillende scholen, ouders en kinderen te zien. En het gaat bij ons altijd goed gelukkig. Minder goed gaat het in Amsterdam, waar de Avondvierdaagse deze week werd gelopen. Maar daar gaat het allemaal chaotischer, en wat erger is, van antisemitische en racistische incidenten vergezeld. Ik citeer uit het artikel van Jasper Karman uit Het Parool van 8 juni – één dag voor de verkiezingen:

De zorgen over de veiligheid van kinderen die de avondvierdaagse lopen, zijn fors toegenomen. Harde cijfers zijn er niet, maar vooral in Amsterdam doen zich geregeld problemen voor, meldt secretaris Irene Onderweegs van de Noord-Hollandse Wandelbond (NHWB). "We moeten rekening houden met discriminatie en antisemitisme, er zijn pestprotocollen nodig om te voorkomen dat kinderen ruzie krijgen, en dan zijn er idioten die met hun auto op de kinderen inrijden, omdat ze er langs willen".

Ik kan me geen reactie herinneren vanuit de politiek. Maar het gaat toch juist om zulke alledaagse zaken als het vredig met elkaar lopen van een wandeltocht? Als dat al een probleem is, waar hebben we het dan nog over? Bezuinigingen, AOW, de JSF – wie is/heeft de grootste ... partij? Allemaal irrelevant, als je op microniveau niet met elkaar kan samenleven. Specifiek werd in het artikel gesproken over de Joodse basisschool Rosj Pina in Buitenveldert:

... kinderen van de Joodse basisschool Rosj Pina worden daar tijdens de vierdaagse belaagd en uitgescholden. "En dat is vooral iets van de laatste vijf jaar," zegt NHWB-oudgediende Dick Janneman. "Het is vreselijk, maar het is niet anders."

Dat laatste zinnetje "Het is vreselijk, maar het is niet anders", dat is toch belachelijk? Dat slappige gedoe. Als het vreselijk is, dan doe je er toch wat aan? "Het is niet anders" betekent: berusten bij het leed en het onrecht. Daar schiet je dus niets mee op. En inderdaad lees je dan ook even verder:

De vele incidenten zijn volgens Janneman een reden voor veel scholen om zich terug te trekken uit de organisatie. "Ze vinden de verantwoordelijkheid te groot. De kinderen lopen nog wel mee, maar niet meer onder de vlag van de school".

Absurd, en van de zotte. En je hoeft echt geen sympathisant van de PVV of de VVD te zijn om verontwaardigd te zijn.

Maar er is nóg een voorbeeld. Ik citeer uit de NRC van 9 juni – de dag van de verkiezingen:

De sabbatviering in de synagoge van Weesp is afgelopen zaterdag afgelast na een 'dreigende melding'. De dreiging houdt hoogstwaarschijnlijk verband met de Israelische aanval op een Gaza-konvooi, waarbij negen doden vielen.
"We kregen een waarschuwing van de politie over een dreiging", vertelt Nicky Cohen, voorzitter van de joodse gemeente in Weesp: "De synagoge heeft op sabbat standaard beveiliging, maar in dit geval zou die mogelijk niet toereikend zijn geweest." Het politiekorps Gooi en Vechtstreek wil niets zeggen over de aard van de dreiging. "Er is bij ons telefonisch een anonieme melding binnengekomen met een dreiging. Die was zodanig dat we besloten de synagoge in te lichten", zegt een woordvoerder. "We hebben geen advies gegeven de viering niet door te laten gaan; dat besluit heeft de synagoge zelf genomen."

Je zou toch hopen dat de politiek ook dit zou oppikken, door bijvoorbeeld juist aanstaande zaterdag naar de synagoge te gaan. Rutte en Van Baalen met een gehaakt keppeltje op in de kleuren van de partij, Cohen met een ceremonieel zwart keppeltje op, Femke Halsema met een klein groen hoedje op, en Wilders met een keppel met PVV-logo. En natuurlijk Maurice de Hond die gaat berekenen wat het solidariteitsbezoek aan de synagoge van Weesp precies doet onder het electoraat van de verschillende partijen. Maar serieus – een sjoeldienst die anno 2010 wordt afgelast?! Dat mag toch niet gebeuren? Waarom neemt niemand dit verder serieus buiten de Nederlands Joodse gemeenschap? Waarom gaat er niemand in Weesp een kopje thee drinken – van links of rechts, wat maakt dat in dit geval uit?

Daags na de verkiezingen is het grote gedraai alweer begonnen. Iedereen is winnaar en erg tevreden, vooral met zichzelf. Breekpunten zijn opeens speerpunten, en het gaat toch weer allemaal om geld en de poppetjes – in ieder geval bij de meesten / sommigen (?). En ja we moeten nu eenmaal bezuinigen, drastisch zelfs. Is dat echt zo? Volgens sommigen juist helemaal niet, lees bijvoorbeeld Joseph Stiglitz.

Ik ben benieuwd of al die mensen die roepen om forse bezuinigingen, ook de banken en hun bonussen durven aan te pakken. Want die hebben de crisis (deels) veroorzaakt. Maar het is natuurlijk altijd makkelijker om alles bij de burger neer te leggen, het liefst als hij een modaal salaris heeft. Of bij huurders, werklozen of bijstandtrekkers. Laat sociale rechtvaardigheid nu juist een belangrijk breekpunt/speerpunt van de bijbelse profeten zijn. Achterhaald, ouderwets, primitief? Ik denk van niet. De vragen over de verdeling van middelen in een samenleving, en wat een rechtvaardige samenleving precies is, zijn van alle tijden. Nu nog de juiste antwoorden ...

7 + 3 = ?

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 2010

Columns 2009

Columns 2008

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.